Tatăl bosonilor Higgs prezice că particula căreia i-a împrumutat numele va fi descoperită

Cercetătorul britanic Peter Higgs, care şi-a împrumutat numele particulei considerată Sfântul Graal al fizicii, a estimat că Large Hadron Collider (LHC), pus miercuri în funcţiune, va permite fără dubii detectarea bosonilor Higgs.

8 afișări
Imaginea articolului Tatăl bosonilor Higgs prezice că particula căreia i-a împrumutat numele va fi descoperită

Tatăl bosonilor Higgs prezice că particula căreia i-a împrumutat numele va fi descoperită (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Cred că acest lucru este posibil", a spus miercuri Higgs, care, în urmă cu 44 de ani, şi-a elaborat teoria revoluţionară.

"Ceea ce spun este că dacă nu se găseşte nimic în interiorul LHC, atunci înseamnă că alte persoane şi eu însumi nu mai înţelegem nimic din ceea ce ştim despre interacţiunile electromagnetice", a spus cercetătorul în vârstă de 79 de ani.

Higgs a povestit că ideea bosonului i-a venit cu o claritate genială pe parcursul unui weekend. "Nu este ceva gen Evrika. Mi-am dat seama progresiv şi am înţeles că o parte a memoriei mele mă ajută să înţeleg şi să rezolv ceea ce mă preocupă la un moment dat", a spus el.

"Atunci când am revenit la birou luni, primul lucru pe care l-am făcut a fost să verific în alte documente dacă ceea ce îmi aminteam era corect şi dacă poate să mă ajute", a spus el, referindu-se la cercetările privind bosonii.

Primul fascicul de protoni introdus în cadrul Large Haldron Collider (LHC) a efectuat, miercuri, un tur complet al tunelului cu lungimea de 27 de kilometri situat la 100 de metri în subteran, în regiunea de graniţă franco-elveţiană.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici