Telescopul spaţial Kepler a identificat un sistem solar străvechi

Oamenii de ştiinţă au descoperit cu ajutorul telescopului spaţial Kepler un sistem solar străvechi care seamănă foarte mult cu sistemul din care face parte Terra, informează bbc.co.uk.

839 afișări
Imaginea articolului Telescopul spaţial Kepler a identificat un sistem solar străvechi

Telescopul spaţial Kepler a identificat un sistem solar străvechi (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Analizând datele ştiinţifice transmise de telescopul Kepler, cercetătorii de la Universitatea Birmingham din Marea Britanie au identificat o stea în jurul căreia orbitează cinci planete, asemănătoare ca mărime cu Terra.

Acel sistem stelar, aflat la o distanţă de 117 ani-lumină, este cel mai vechi din categoria sa, fiind format în urmă cu 11,2 miliarde de ani. Oamenii de ştiinţă consideră că Universul s-a format în urmă cu 13,8 miliarde de ani.

Cercetătorul Tiago Campante, coordonatorul studiului, spune că noua descoperire ar putea aduce oamenilor de ştiinţă noi indicii despre "existenţa unor forme străvechi de viaţă în galaxie".

"Până în momentul în care Terra s-a format, planetele din acel sistem solar erau deja mai bătrâne decât este în prezent planeta noastră", a spus acelaşi cercetător.

"Această descoperire ar putea să ne ajute să stabilim cu precizie momentul în care a început ceea ce ar putea fi numit «era de formare a planetelor»", a adăugat el.

Oamenii de ştiinţă britanici spun că steaua respectivă, denumită Kepler-444, şi planetele sale sunt de două ori şi jumătate mai bătrâne decât Pământul şi datează din "zorii galaxiei noastre".

Planetele au mărimi cuprinse între cele ale planetelor Mercur şi Venus şi parcurg orbite complete în jurul stelei lor în echivalentul a 10 zile terestre.

Deşi proximitatea planetelor de acea stea elimină posibilitatea existenţei vieţii pe ele în prezent, profesorul Campante spune că descoperirea lor evidenţiază faptul că planete cu mărimi apropiate de cea a Terrei, capabile să întreţină viaţa, ar fi putut să existe în trecut în jurul unei stele străvechi.

"Ar putea exista anumite civilizaţii acolo, în spaţiu, care să aibă un avans de câteva miliarde de ani faţă de noi. Imaginaţi-vă nivelul tehnologiei lor", a spus coordonatorul studiului.

Telescopul spaţial Kepler, operat de NASA, lansat în 2009, a descoperit deja câteva sute de planete aflate în afara Sistemului nostru Solar.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici