Terapiile verbale, mai eficiente pe termen lung decât medicamentele antidepresive

Terapiile verbale sunt mai eficiente pe termen lung decât medicamentele antidepresive, potrivit unui studiu recent, care indică faptul că nu există o legătură între depresie şi secreţia de serotonină, substanţa din creier activată de aceste medicamente, informează timesonline.co.uk.

354 afișări
Imaginea articolului Terapiile verbale, mai eficiente pe termen lung decât medicamentele antidepresive

Terapiile verbale, mai eficiente pe termen lung decât medicamentele antidepresive (Imagine: Viorel Dudau/Mediafax Foto)

Medicamentele antidepresive, precum Prozac, nu sunt mai eficiente decât un placebo, afirmă psihologul Irving Kirsch, autorul studiului.

În 2009, în Marea Britanie au fost eliberate 39 de milioane de reţete pentru tratarea depresiei, mai mult de jumătate dintre acestea fiind prescrise pentru medicamente din clasa "inhibitorilor selectivi de receptare a serotoninei" (SSRI).

În Marea Britanie, trei milioane de persoane iau antidepresive în fiecare zi. Antidepresive precum Prozac şi o nouă clasă de SSRI, precum Seroxat, sunt luate de pacienţi pentru a stimula cantitatea de serotonină din creier.

Profesorul Kirsh susţine, însă, că aceste medicamente se bazează, de fapt, pe efectul placebo - pacienţii se aşteaptă ca medicamentele luate să îi facă să se simtă mai bine -, el susţinând că "terapiile verbale", precum psihoterapia cognitivo-comportamentală, sunt mai eficiente pe termen lung.

Alţi specialişti afirmă că antidepresivele au, totuşi, o influenţă biochimică extrem de activă şi că depresia reprezintă o afecţiune gravă, precizând că pacienţii suferind de depresie sunt expuşi unui risc de infarct egal cu riscul la care sunt expuse persoanele care fumează 20 de ţigări pe zi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici