Tiroida hipoactivă poate crea numeroase alte probleme de sănătate, dacă nu este tratată. Cele mai frecvente simptome asociate cu această afecţiune

  • Eşecul glandei din gât de a produce suficienţi hormoni pentru a controla metabolismul organismului poate duce la o serie de afecţiuni asociate în mod obişnuit cu alte boli, ceea ce face ca problema să fie dificil de diagnosticat
  • NHS defineşte tiroida hipoactivă (sau hipotiroidismul) ca fiind o incapacitate a glandei tiroide de a produce cantităţi suficiente de hormoni necesari pentru a regla metabolismul organismului, cum ar fi triiodotironina şi tiroxina.
26324 afișări
Imaginea articolului Tiroida hipoactivă poate crea numeroase alte probleme de sănătate, dacă nu este tratată. Cele mai frecvente simptome asociate cu această afecţiune

Tiroida hipoactivă poate crea numeroase alte probleme de sănătate, dacă nu este tratată. Cele mai frecvente simptome asociate cu această afecţiune

Fără un nivel adecvat de producere a acestor hormoni pentru a modera modul în care organismul stochează şi utilizează energia, multe dintre funcţiile sale pot începe treptat să încetinească, afectând organele interne.

Simptomele asociate cu hipotiroidismul se dezvoltă lent şi sunt adesea greu de distins de alte afecţiuni cu care ar putea fi asociate şi ele.
 
Cele mai frecvente şapte simptome, potrivit Live Science, includ creşterea în greutate treptată, oboseală, hipersensibilitate la temperaturi scăzute, dureri musculare şi articulare, piele uscată sau părul subţire, perioade menstruale abundente sau neregulate şi depresie.
 
În cazul în care vă confruntaţi cu oricare dintre afecţiunile de mai sus, ar trebui să solicitaţi o programare la medicul de familie, care va efectua un test de funcţionare a tiroidei, în cadrul căruia se analizează o mostră de sânge pentru a măsura nivelul de hormoni din organism.
 
Acesta vă va prescrie apoi, de obicei, un tratament zilnic cu tablete de substituţie hormonală, numite levotiroxină, pentru a vă creşte nivelul de tiroxină, potrivit Independent.
 
Vor fi necesare analize de sânge regulate pentru a vă asigura că nivelurile hormonale au revenit la nivelul corect după aceea, fiind recomandat un control anual odată ce s-a obţinut un rezultat satisfăcător.

Ce se întâmplă dacă nu este tratată?

Fără tratament, o tiroidă hipoactivă poate duce la boli de inimă, guşă, probleme de sarcină şi, în cazuri rare, la o afecţiune care pune în pericol viaţa, cunoscută sub numele de comă mixoedemică, care apare atunci când nivelul de hormoni scade foarte mult.
 
Potrivit serviciului de sănătate: „Nu există nicio modalitate de a preveni o tiroidă hipoactivă. Cele mai multe sunt cauzate fie de sistemul imunitar care atacă glanda tiroidă şi o deteriorează, fie de leziuni ale tiroidei care apar în timpul unor tratamente pentru o tiroidă hiperactivă sau pentru cancerul tiroidian”.
 
Deşi hipotiroidismul poate fi experimentat atât de bărbaţi, cât şi de femei, este puţin mai frecvent la acestea din urmă.
 
De asemenea, copiii pot suferi de afecţiune, bebeluşii fiind de obicei testaţi pentru probleme tiroidiene congenitale prin analize de sânge la cinci zile după ce se nasc.
 
 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici