Topirea gheţarilor accelerează eroziunea platoului tibetan

Topirea gheţarilor, provocată de încălzirea globală, va accelera procesul de eroziune a platoului tibetan de către cursurile râurilor care traversează Himalaya, favorizând producerea unor inundaţii masive, conform unui studiu publicat, miercuri, în revista Nature.

170 afișări
Imaginea articolului Topirea gheţarilor accelerează eroziunea platoului tibetan

Topirea gheţarilor accelerează eroziunea platoului tibetan (Imagine: Mediafax/AFP)

În ultimii 2,5 milioane de ani, înaintarea şi retragerea gheţarilor au modelat peisajul în profunzime şi au influenţat climatul din Himalaya, mai ales în regiunea în care râul Yarlung Tsanmgpo - cursul superior al fluviului Brahmaputra pe teritoriul chinez - se bifurcă spre sud înainte de a ajunge pe teritoriul indian.

În această regiune, râul pierde în altitudine aproximativ 3.000 de metri, într-o zonă cu o lungime de mai puţin de 100 de kilometri.

"La gura râului, apa trece printr-o pantă abruptă şi eroziunea este foarte intensă. Ar fi fost logic ca, în timp, eroziunea să provoace incizii adânci în platoul tibetan, în amonte", a declarat coautorul studiului, David Montgomery, de la Universitatea din Washington.

În realitate, nu se întâmplă acest lucru. "Înaintarea gheţarilor în timpul erei cuaternare a încetinit considerabil procesul de eroziune şi apariţia inciziilor în relief de-a lungul cursurilor de apă din regiunea Namche Barwa, din sud-estul Tibetului", se indică în studiul pe care Montgomery l-a publicat împreună cu Oliver Korup, de la Institutul federal elveţian de cercetare a pădurilor, zăpezii şi a peisajului.

Dacă gheţarii se vor retrage în perioada actuală, "nivelul apelor va creşte, iar acest lucru va spori forţa de eroziune a râurilor din regiune. Probabil că se vor forma multe lacuri în spatele morenelor", a declarat Korup.

"Unele dintre aceste lacuri vor provoca inundaţii catastrofale, prin ruptura digurilor, fapt ce va avea consecinţe grave asupra populaţiei locale şi a oamenilor care locuiesc în aval", este de părere cercetătorul elveţian, reamintind faptul că numeroase inundaţii care au avut loc în trecut în India au fost provocate de spargerea barajelor naturale situate în Tibet.

În afară de eroziune, relieful Himalayei este modelat şi de puternice mişcări tectonice, a reamintit Korup.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici