Tratament împotriva orbirii, pe bază de celule suşă, testat pe subiecţi umani

Cercetătorii britanici vor începe în curând testarea pe subiecţi umani a unei metode ce foloseşte celule suşă, prelevate de la persoane adulte decedate, care ar putea vindeca anumite afecţiuni oculare.

31 afișări
Imaginea articolului Tratament împotriva orbirii, pe bază de celule suşă, testat pe subiecţi umani

Tratament împotriva orbirii, pe bază de celule suşă, testat pe subiecţi umani

Testele vor dura doi ani, vor fi realizate la spitalul Princess Alexandra Eye Pavilion din Edinburgh şi la Gartnavel General Hospital din Glasgow şi vor începe în ianuarie. Testele vor fi efectuate pe un eşantion format din 20 de pacienţi care suferă de afecţiuni ale corneei.

Tratamentul se bazează pe folosirea celulelor suşă prelevate de la persoane adulte decedate, evitându-se astfel controversata metodă bazată pe colectarea celulelor suşă embrionale. Dacă va avea succes, această metodă va putea să ajute milioane de nevăzători din lumea întreagă, dintre care 80% sunt persoane în vârstă.

Noua metodă implică prelevarea şi cultivarea celulelor suşă într-un mediu propice, în laborator, iar apoi transplantarea acestora pe suprafaţa corneei afectate.

În 2008, o terapie genetică experimentală, concepută de o echipă internaţională de cercetători de la Universitatea din Pennsylvania, a permis restaurarea parţială a vederii persoanelor atinse de orbire progresivă congenitală, o maladie ireversibilă a retinei. Oftalmologii au utilizat ca vector un adenovirus modificat, pentru a introduce, pe cale injectabilă, în retină milioane de versiuni normale ale genei RPE65, a cărei mutaţie provoacă apariţia acestei maladii. Rezultatele au fost vizibile după două săptămâni. Terapia nu a provocat inflamarea retinei şi nu a avut alte efecte secundare toxice, au subliniat, atunci, cercetătorii americani.

Cercetătorii consideră că celulele suşă, care pot să se dezvolte în aproape orice tip de ţesut din corp, ar putea fi cheia pentru găsirea unor tratamente viabile în cazul multor maladii, inclusiv împotriva diabetului şi a cancerului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici