- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- STOCKHOLM, (05.10.2009, 16:52)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Facem România Bine
- Ieși pe plus
- Video
Trei savanţi americani, laureaţii premiului Nobel pentru medicină 2009
Cercetătorii americani Elizabeth H. Blackburn, Carol W. Greider şi Jack W. Szostak au fost recompensaţi cu premiul Nobel pentru medicină pe 2009, pentru descoperirile lor în domeniul cromozomilor, informează nobelprize.org.
915 afișări

Trei savanţi americani, laureaţii premiului Nobel pentru medicină 2009 (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Cei trei specialişti americani au fost recompensaţi pentru descoperirea mecanismului prin care cromozomii sunt protejaţi de telomeri şi de enzima telomerază.
Telomeraza este o enzimă care "protejează cromozomii împotriva îmbătrânirii", potrivit comitetului Nobel. Această enzimă ar putea reprezenta cheia "tinereţii veşnice", deoarece are un rol important în procesul de îmbătrânire celulară. Ea are, totodată, un rol determinant în procesele canceroase de la nivel celular.
ULTIMELE ȘTIRI
-
GALERIE FOTO. După Los Angeles, Raisa Ambros își va expune lucrările la o galerie din New York
-
Scandalul politic din SUA ia amploare după ce Trump ar fi încălcat Legea Spionajului. Agenţii FBI au colectat 11 seturi de documente clasificate
-
HOROSCOP 13 august – Patru zodii trebuie să-şi aleagă atent cuvintele. Fac declaraţii care le pot costa scump
-
Ion Cristoiu: Iunie 1935. După 16 ani de duşmănie ruso-română primul vapor românesc intră în portul Odessa
Elizabeth Helen Blackburn este o cercetătoare americană, născută în Australia. Ea este specialistă în biologie la Universitatea California din San Francisco, unde a studiat telomerii, o structură de la capetele cromozomilor care protejează cromozomii. Elizabeth Helen Blackburn a descoperit telomeraza, enzima care reface telomerii.
Carol Greider este o specialistă americană în biologia moleculară, care îşi desfăşoară activitatea la Universitatea John Hopkins din Baltimore. În 1984, ea a descoperit telomeraza, împreună cu Elizabe Helen Blackburn.
Jack W. Szostak este un biolog american, profesor de genetică la Harvard Medical School din Statele Unite, autorul primului cromozom artificial din lume. Această descoperire i-a ajutat pe cercetători să alcătuiască harta genetică a mamiferelor şi să dezvolte tehnici de manipulare genetică. Realizările sale din acest domeniu reprezintă principii de bază pentru Human Genome Project.
În 2008, premiul Nobel pentru medicină a fost atribuit francezilor Françoise Barré-Sinoussi şi Luc Montagnier şi germanului Harald zur Hausen pentru descoperirile lor în domeniul virusurilor.
Marţi va fi atribuit premiul pentru fizică, iar miercuri va fi decernat cel pentru chimie.
Premiul Nobel pentru economie va fi decernat luni, 12 octombrie.
Premiul Nobel pentru pace, singurul atribuit de Norvegia, conform dorinţei exprimate de fondatorul prestigioaselor distincţii, Alfred Nobel, va fi anunţat pe 9 octombrie.
Premiul Nobel pentru literatură va fi anunţat pe 8 octombrie.
Premiile Nobel sunt decernate din 1901, cu excepţia celui pentru economie, instituit în 1968 de către Banca centrală din Suedia, cu ocazia împlinirii a 300 de ani de la fondarea acestei instituţii.
Premiile au fost create după moartea inginerului suedez Alfred Nobel, inventatorul dinamitei, conform voinţei sale din testament.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.



CANCAN.RO


ULTIMA ORǍ
vezi mai multe