Tulburările de memorie, printre ultimele simptome la Alzheimer

Tulburările de memorie nu constituie prima problemă de natură mintală ce semnalează apariţia maladiei Alzheimer, acestea fiind precedate de alte simptome, precum degradarea capacităţii de orientare în spaţiu, potrivit unui studiu american publicat în The Archives of Neurology, informează bbc.co.uk.

432 afișări
Imaginea articolului Tulburările de memorie, printre ultimele simptome la Alzheimer

Tulburările de memorie, printre ultimele simptome la Alzheimer (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Studiul, realizat de cercetătorii de la Universitatea din Kansas, a demonstrat că şi degradarea altor capacităţi şi aptitudini mintale ar putea să semnaleze apariţia maladiei Alzheimer cu mulţi ani înainte de diagnosticarea ei.

Capacitatea de orientare în spaţiu, ce presupune, de exemplu, interpretarea unei hărţi, sau capacitatea de a rezolva un cub al lui Rubik par să fie primele aptitudini mintale care sunt afectate.

Noul studiu ar putea să îi ajute pe medici să identifice prezenţa maladiei Alzheimer în stadiile ei incipiente şi să descopere viitoare tratamente eficiente.

Pe de altă parte, medicamentele actuale pot avea un impact semnificativ dacă sunt administrate în fazele incipiente ale maladiei.

Studiul a fost realizat pe un eşantion de 444 de persoane, dintre care 134 s-au îmbolnăvit de demenţă.

Participanţii au fost supuşi unei serii de teste de evaluare a aptitudinilor mintale, iar acestea le-au permis cercetătorilor să alcătuiască un model computerizat al felului în care aceste aptitudini s-au degradat înainte de diagnosticarea demenţei.

Rezultatele testelor au demonstrat că aptitudinile vizuale şi spaţiale, necesare pentru perceperea distanţei dintre obiecte, au început să să scadă cu trei ani înainte de diagnosticarea maladiei. Un declin general al abilităţilor mintale s-a constatat în anul imediat următor evaluării.

Cu toate acestea, un declin al memoriei nu s-a înregistrat decât cu un an înainte de diagnosticul clinic.

Oamenii de ştiinţă consideră că în Marea Britanie aproximativ 700.000 de persoane suferă de demenţă, iar numărul acestora va creşte tot mai mult în viitor, pe măsură ce populaţia îmbătrâneşte.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici