Uleiul de peşte contribuie la menţinerea tinereţii creierului

Uleiul de peşte contribuie la menţinerea tinereţii creierului, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii americani de la Universitatea California din Los Angeles (UCLA), publicat recent în revista Neurology.

2197 afișări
Imaginea articolului Uleiul de peşte contribuie la menţinerea tinereţii creierului

Uleiul de peşte contribuie la menţinerea tinereţii creierului (Imagine: Shutterstock)

Potrivit cercetătorilor americani, lipsa din organism a unor nutrimente esenţiale, care se găsesc în uleiul de peşte, cauzează scăderea masei creierului şi un declin al funcţiilor cerebrale.

Persoanele care adoptă o dietă săracă în acizi omega-3 au o masă cerebrală mai mică, iar diferenţa faţă de persoanele care consumă zilnic ulei de peşte echivalează cu doi ani de îmbătrânire, informează dailymail.co.uk.

Concentraţia scăzută din organism de acizi omega-3 a fost asociată cu rezultate slabe la testele de memorie vizuală, cu apariţia unor probleme legate de rezolvarea problemelor multiple şi cu dificultăţi întâmpinate în procesele asociate gândirii abstracte.

Oamenii de ştiinţă consideră că acizii omega-3 din uleiul de peşte reduc inflamaţiile de la nivelul creierului şi joacă un rol important în dezvoltarea cerebrală şi în regenerarea celulară.

În cadrul noului studiu, scanările cerebrale realizate pe un eşantion de 1.575 de persoane cu vârsta medie de 67 de ani au evidenţiat o rată mai mare de micşorare a creierului în cazul persoanelor cu concentraţii scăzute de acid docosahexaenoic (DHA).

DHA este un acid gras omega-3 despre care se crede că ajută celulele neuronale să comunice mai uşor între ele. Cea mai bogată sursă de DHA este uleiul de peşte, extras din ton, somon, hering, scrumbie şi sardine.

Studiul, coordonat de medicul Zaldy Tan de la Universitatea California din Los Angeles, a inclus teste de imagistică prin rezonanţă magnetică (MRI), teste de funcţionare cerebrală şi teste de detectare a acizilor graşi omega-3 în celulele sangvine.

Suplimentele alimentare ce conţin ulei de peşte sunt recomandate ca mijloc de protecţie contra infarctelor şi a sindromului morţii subite. Persoanele care mănâncă peşte cu regularitate prezintă cu 33% mai multe şanse de a supravieţui după producerea unui infarct.

Acizii omega-3 reduc riscul de producere a infarctelor prin scăderea grăsimilor sangvine, prin reducerea riscului de formare de cheaguri şi de apariţie a aritmiilor cardiace.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici