Un bărbat paralizat, cu coloana vertebrală secţionată, a reuşit să meargă din nou

  • Un bărbat paralizat, cu coloana vertebrală secţionată, a reuşit să meargă din nou, datorită unui implant dezvoltat de o echipă de cercetători elveţieni.
  • Este pentru prima dată când o persoană căreia i-a fost tăiată complet măduva spinării a reuşit să meargă liber.
3381 afișări
Imaginea articolului Un bărbat paralizat, cu coloana vertebrală secţionată, a reuşit să meargă din nou

Un bărbat paralizat, cu coloana vertebrală secţionată, a reuşit să meargă din nou

Michel Roccati a rămas paralizat în urma unui accident de motocicletă în urmă cu cinci ani. Măduva spinării i-a fost complet secţionată şi nu mai simte deloc picioarele. Dar acum poate merge, datorită unui implant electric care i-a fost ataşat chirurgical la coloana vertebrală, potrivit BBC.
 
Cercetătorii subliniază că nu este un leac pentru leziunile coloanei vertebrale şi că tehnologia este încă prea complicată pentru a fi folosită în viaţa de zi cu zi, dar o salută totuşi ca fiind un pas important pentru îmbunătăţirea calităţii vieţii.
 
L-am întâlnit pe Michel în laboratorul în care a fost creat implantul. El mi-a spus că tehnologia "este un cadou pentru mine". „Mă ridic în picioare, merg pe unde vreau, pot urca scările - este aproape o viaţă normală".
 
Nu doar tehnologia a fost cea care a dus la recuperarea lui Michel. Tânărul italian are o ambiţie de oţel. A spus că, din momentul accidentului său, a fost hotărât să facă cât mai multe progrese. „Obişnuiam să boxez, să alerg şi să fac antrenamente de fitness în sala de sport. Dar, după accident, nu am mai putut face lucrurile pe care îmi plăcea să le fac, dar nu m-am lăsat doborât. Nu mi-am oprit niciodată reabilitarea. Am vrut să rezolv această problemă".

Viteza de recuperare a lui Michel l-a uimit pe neurochirurgul care a introdus implantul şi a ataşat cu pricepere electrozii la fibrele nervoase individuale, profesorul Jocelyne Bloch de la Laboratoire de Neurothérapies et Neuromodulation - LNTM.

„Am fost extrem de surprinsă", a spus aceasta. „Michel este absolut incredibil. El ar trebui să fie capabil să folosească această tehnologie pentru a progresa şi a fi din ce în ce mai bun”.

Cercetarea a fost susţinută de Dr. Ram Hariharan, consultant la Northern General Hospital din Sheffield, care este independent de echipa de cercetare şi care vorbeşte, de asemenea, în numele Spinal Injuries Association.

Nervii din măduva spinării trimit semnale de la creier la picioare. Unii oameni sunt paralizaţi atunci când nervii sunt afectaţi în urma unei leziuni. În cazul lui Michel, nu există niciun semnal către picioare, deoarece măduva spinării este complet secţionată. Dar implantul trimite semnale direct la picioare, permiţându-i să meargă, dar numai atunci când implantul este pornit.

Până în prezent, nouă persoane au primit acest implant şi şi-au recăpătat capacitatea de a merge. Niciuna dintre ele nu îl foloseşte pentru a se ajuta să meargă în viaţa de zi cu zi, pentru că este prea complicat în acest stadiu. În schimb, ei îl folosesc pentru a exersa mersul, ceea ce le antrenează muşchii, le îmbunătăţeşte sănătatea şi, adesea, le redă puţin din mişcare.

Mai este încă un drum lung de parcurs până când această tehnologie va putea fi folosită în mod obişnuit pentru a ajuta persoanele paralizate să meargă, potrivit profesorului Grégoire Courtine, care a condus echipa care a dezvoltat tehnologia la École Polytechnique Fédérale de Lausanne (EPFL). „Acesta nu este un remediu pentru leziunile măduvei spinării. Dar este un pas esenţial pentru a îmbunătăţi calitatea vieţii oamenilor. Vom împuternici oamenii. Le vom da capacitatea de a sta în picioare, de a face câţiva paşi. Nu este suficient, dar este o îmbunătăţire semnificativă”.

Un tratament ar necesita regenerarea măduvei spinării, eventual cu ajutorul terapiilor cu celule stem, care se află încă într-un stadiu foarte incipient al cercetării. Profesorul Courtine crede că tehnologia implantului său ar putea fi folosită împreună cu tratamentele de regenerare a nervilor, odată ce acestea vor fi gata.
 
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici