Un nou tratament pentru diabet, administrat pentru prima dată pacienților. Ce efecte are 

Publicat: 09 07. 2025, 17:15

La spitalul Royal Devon din cadrul NHS este tratată, în prezent, prima pacientă adultă din Marea Britanie, Hannah Robinson, care a fost diagnosticată întâmplător cu stadiu incipient de diabet de tip 1 în timpul unor analize de rutină făcute în timpul sarcinii.

Aproximativ 10% dintre persoanele cu diabet au diabet de tip 1, în timp ce restul de 90% au diabet de tip 2, o afecțiune legată de stilul de viață în care insulina este încă produsă, dar nu funcționează corespunzător.

Diabetul de tip 1 este o afecțiune autoimună care duce la pierderea completă a producției de insulină din pancreas. Fără insulină, nivelul zahărului din sânge crește periculos, crescând riscul de orbire, insuficiență renală și deces prematur.

Teplizumab acționează prin reeducarea sistemului imunitar și reducerea celulelor specifice care țintesc pancreasul. Studiile arată că tratamentul poate întârzia boala și nevoia de insulinoterapie cu doi până la trei ani, iar efectele sale secundare sunt, în general, ușoare.

Medicamentul este deja aprobat în SUA și este în curs de revizuire pentru a fi introdus la scară largă și în Marea Britanie.