Un prădător marin străvechi a supravieţuit mai mult timp decât credeau oamenii de ştiinţă

Câteva fosile găsite în Maroc le-au permis oamenilor de ştiinţă să descopere un prădător marin străvechi, a cărui specie a supravieţuit mai mult timp decât se credea, potrivit unui studiu publicat, miercuri, care prezintă astfel într-o lumină nouă o perioadă crucială din evoluţia vieţii pe Terra.

1224 afișări
Imaginea articolului Un prădător marin străvechi a supravieţuit mai mult timp decât credeau oamenii de ştiinţă

Un prădător marin străvechi a supravieţuit mai mult timp decât credeau oamenii de ştiinţă

Aceşti prădători, denumiţi anomalocaridide, ar fi fost cele mai mari animale de pe planetă în timpul "exploziei cambriene" - o perioadă în care biodiversitatea a crescut într-un ritm extraordinar - ce a avut loc în urmă cu 540 - 500 milioane de ani, informează AFP.

Scheletul bine conservat, descoperit în Maroc, are o lungime de un metru, în condiţiile în care fosilele de anomalocarididede descoperite până atunci aveau o lungime de cel mult 60 de centimetri.

Însă, paleontologii au fost surprinşi să constate că animalul descoperit nu a trăit în cambrian, ci într-o perioadă mai recentă, ordovician, când a avut loc o altă creştere explozivă a numărului de specii de pe Terra.

Acest lucru înseamnă că anomalocarididele au supravieţuit cu 30 de milioane de ani mai mult decât credeau specialiştii, potrivit acestui studiu publicat în revista ştiinţifică Nature.

Studiul a fost coordonat de paleontologii de la Yale Peabody Museum of Natural History din Statele Unite şi de la Université de Gand din Belgia.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici