Un schelet de Tyrannosaurus, vândut pentru 1,05 milioane de dolari

Scheletul aproape complet al unui dinozaur din specia Tyrannosaurus bataar, considerat "un verişor" asiatic mai mic al fiorosului Tyrannosaurus Rex, care a dominat fauna din America de Nord în cretacic, în urmă cu 80 de milioane de ani, a fost vândut la licitaţie pentru 1,05 milioane de dolari.

509 afișări
Imaginea articolului Un schelet de Tyrannosaurus, vândut pentru 1,05 milioane de dolari

Un schelet aproape complet de Tyrannosaurus, vândut la licitaţie pentru 1,05 milioane de dolari (Imagine: Heritage Auctions)

Potrivit Reuters, scheletul, care are o înălţime de 2,4 metri şi o lungime de 7,3 metri, a fost vândut la o licitaţie organizată duminică, la New York, de casa Heritage Auctions. Licitaţia a fost contestată de guvernul mongol, care afirmă că acest schelet a fost obţinut în mod ilegal.

Scheletul exemplarului de Tyrannosaurus bataar a fost descopeirt în deşertul Gobi, ce ocupă zone întinse din nordul Chinei şi sudul Mongoliei. Greg Rohan, preşedintele casei Heritage Auctions, a spus că nu ştie exact în care dintre cele două ţări a fost descoperit scheletul.

Scheletul este parţial - 75% în ceea ce priveşte oasele trupului şi 80% în privinţa oaselor capului -, afirmă David Herskowitz, directorul departamentului de istorie naturală al casei Heritage Auctions. Prin comparaţie, cele mai multe dintre scheletele de dinozauri expuse în muzeele lumii sunt complete în proporţie de "50% sau mai puţin de atât".

Reprezentanţii casei Heritage Auctions au refuzat să precizeze identitatea cumpărătorului, care a licitat prin telefon.

Vânzarea nu poate fi finalizată până la rezolvarea unei dispute judiciare, întrucât guvernul mongol a depus o plângere în justiţie, săptămâna trecută, şi a obţinut un ordin temporar de restricţie, care interzice vânzarea scheletului în statul Texas, unde casa Heritage îşi are sediul central.

Un avocat american angajat de guvernul mongol a încercat să întrerupă licitaţia de duminică.

Ordinul judecătoresc eliberat de tribunalul din Texas nu se aplică în statul New York, unde a avut loc licitaţia. Cu toate acestea, casa Heritage Auctions a acceptat să nu finalizeze tranzacţia până când justiţia americană se va pronunţa în acest caz. Potrivit reprezentanţilor acestei case, scheletul a intrat în mod legal pe teritoriul american.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici