Un studiu contestă ideea că microbiomul intestinal ar fi cauza autismului

  • Noua cercetare arată că sănătatea intestinală "nu este în niciun caz motivul pentru care creierul se dezvoltă diferit".
  • Microbiomul este format din trilioane de microbi care trăiesc pe pielea noastră şi în intestin.
  • Cercetarea, publicată în revista ştiinţifică Cell, a fost realizată de Autism CRC, Mater Research şi Universitatea din Queensland.
7707 afișări
Imaginea articolului Un studiu contestă ideea că microbiomul intestinal ar fi cauza autismului

Un studiu contestă ideea că microbiomul intestinal ar fi cauza autismului

Un studiu australian contestă teoria din ce în ce mai populară conform căreia sănătatea intestinelor determină autismul şi a respins utilizarea dietelor la modă şi a aşa-numitelor terapii, cum ar fi transplanturile fecale, potrivit ABC News.

Potrivit autorului principal Chloe Yap, copiii din spectrul autist sunt mai predispuşi să aibă afecţiuni intestinale, inclusiv constipaţie, diaree şi dureri abdominale. Dar ea a spus că studiul "nu a constatat că microbiomul cauzează autismul". „De fapt, a arătat aproape invers, caracteristicile autismului contribuie la diferenţele de microbiom. Mai exact, aparent, copiii autişti preferă adesea să mănânce o selecţie restrânsă de alimente, o dietă mai puţin diversificată, iar acest lucru, la rândul său, afectează microbiomul", a spus Yap.
 
Yap a spus că în ultimii ani au apărut "aşa-zisele terapii" care pretindeau că îi ajută pe copiii din spectrul autist, inclusiv dietele şi transferurile de microbiotă fecală, numite uneori "transpozii". Transplanturile fecale implică transferul de scaun de la un donator sănătos în tractul gastrointestinal al unui primitor.
 
„Cu atât de multe necunoscute despre autism şi cu acest mit generalizat despre microbiom, părinţii au cu adevărat nevoie de claritate cu privire la ceea ce funcţionează şi ceea ce nu funcţionează pentru a-şi ajuta cel mai bine copilul să se dezvolte", a declarat Yap.

Cercetarea ar putea ajuta la îndrumarea părinţilor

Andrew Whitehouse, profesor de cercetare în domeniul autismului la Institutul Telethon Kids şi director de strategie de cercetare la Autism CRC (Cooperative Research Centre), a declarat că aproximativ 2% dintre australieni se află în spectrul autist. 

„Ceea ce arată acest studiu este că microbiomul în sineîn niciun caz nu este o cauză pentru care creierul se dezvoltă diferit şi pentru care copiii dezvoltă autism", a declarat profesorul Whitehouse. „Dar ceea ce ne îndeamnă, de asemenea, să facem este să ajutăm la promovarea unor diete sănătoase şi echilibrate la copii, astfel încât aceştia să primească tot aportul nutriţional pe care îl pot obţine şi care poate ajuta la promovarea dezvoltării lor".

El a spus că atunci când un copil este diagnosticat ca făcând parte din spectrul autist, familiile sunt adesea "inundate" cu informaţii despre diferite terapii şi tratamente potenţiale.
 
Este o astfel de provocare pentru familii să înţeleagă care este de fapt o cale validă de urmat şi care este pur şi simplu şarlatanism", a spus el.
 
Ceea ce acest studiu face cu adevărat este să închidă una dintre aceste piste false pe care oamenii le-au promovat, astfel încât părinţii să poată ajuta la concentrarea timpului, a eforturilor şi a resurselor financiare pe cele mai bune mijloace de a ajuta la susţinerea copiilor lor”.

Anxietatea, nu autismul, este cea care îi ţine pe mulţi copii pe loc, spun cercetătorii

Cercetătorii din Queensland, care spun că anxietatea îi împiedică pe mulţi copii din spectrul autist să se dezvolte la şcoală, caută familii pentru un test de reducere a anxietăţii la preşcolari. „[Aceştia] pot oferi cu siguranţă unele sfaturi, unele terapii care pot ajuta cu adevărat la obţinerea unei diete echilibrate din punct de vedere nutriţional de care copiii lor au nevoie”.

La studiu au participat 247 de copii, inclusiv 99 diagnosticaţi cu autism. Yap a declarat că cercetătorii au colectat probe de scaun şi au analizat bacteriile conţinute în probe. Ea a spus că au colectat, de asemenea, date clinice, psihometrice, stil de viaţă, dietetice şi genetice de la participanţi "pentru o viziune integrală a ceea ce se întâmplă între autism şi microbiom".

 

 
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici