Un test de sânge ar putea fi folosit pentru detectarea gradului de răspândire a cancerului de piele

Un simplu test de sânge ar putea fi folosit pentru detectarea gradului de răspândire a cancerului de piele, care este greu de diagnosticat, conform cercetătorilor de la Universitatea Dundee din Scoţia.

236 afișări
Imaginea articolului Un test de sânge ar putea fi folosit pentru detectarea gradului de răspândire a cancerului de piele

Un test de sânge ar putea fi folosit pentru detectarea gradului de răspândire a cancerului de piele (Imagine: Shutterstock)

Cercetătorii scoţieni afirmă că testul se bazează pe măsurarea nivelurilor unei gene, TFP12, din ADN-ul sângelui. Aceeaşi echipă de cercetare a identificat alt biomarker potenţial, NT5E, care pare a fi asociat cu răspândirea formelor agresive de melanom, informează dailymail.co.uk.

Oamenii de ştiinţă, care şi-au prezentat descoperirea săptămâna aceasta, la conferinţa Institutului naţional de cercetare a cancerului din Liverpool, susţin că testul de sânge ar putea fi o posibilă ţintă pentru dezvoltarea unor tratamente noi care să distrugă melanoamele, mai ales în cazul acelor forme de cancer care s-au extins la creier, plămâni şi alte organe.

"Utilizarea unui test de sânge asigură baza pentru un mod simplu şi precis de a descoperi gradul de răspândire a bolii (...) şi poate duce la o diagnosticare mai rapidă şi la noi tratamente, pacienţii şi doctorii având astfel o şansă mult mai mare de a învinge boala", declară Tim Crook, autor al studiului şi oncolog consultant la Universitatea Dundee.

În prezent, peste 40% din pacienţii bolnavi de cancer de piele trăiesc cel puţin zece ani de la depistarea maladiei, dar specialiştii afirmă că mai sunt încă multe lucruri de făcut pentru tratarea pacienţilor cu forme de cancer care s-au răspândit la alte organe.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici