Un vaccin universal contra rabiei, aproape de omologare în SUA

Oamenii de ştiinţă britanici au declarat că au produs un vaccin eficient împotriva rabiei, care necesită o singură injecţie şi care are potenţialul de a eradica această boală, potrivit unui studiu publicat în Proceedings of the National Academy of Science, informează bbc.co.uk.

31 afișări
Imaginea articolului Un vaccin universal contra rabiei, aproape de omologare în SUA

Un vaccin universal contra rabiei, aproape de omologare în SUA (Imagine: Mediafax Foto)

Rabia ucide aproximativ 55.000 de persoane în fiecare an pe plan mondial şi, deşi există tratamente eficiente împotriva acestei boli, prevenirea ei este preferat.

Încercările de eradicare a rabiei la câini s-au lovit de costurile masive şi de ineficienţa vaccinurilor.

Rabia este cauzată de un virus care atacă sistemul nervos. După apariţia simptomelor, boala devine deja fatală, însă oamenii care au contractat rabie pot fi trataţi prin injectarea unui vaccin.

Programele de eradicare a rabiei se desfăşoară în acele zone ale lumii în care boala există încă în rândul animalelor, în principal în rândul câinilor: Africa, Asia şi porţiuni din America.

Cercetătorii americani de la Universitatea Thomas Jefferson din Philadelphia au încercat să producă un vaccin potent, care să asigure organismului uman o protecţie de-a lungul întregii vieţi faţă de acest virus şi care să poată fi injectat într-o singură doză.

Ei au produs un vaccin atenuat cu efecte pe durata întregii vieţi, care conţinea o formă slăbită a virusului rabiei. În testele efectuate pe şoareci o singură doză de vaccin părea să ofere o protecţie completă împotriva unei rădăcini foarte virulente a virusului rabiei canine. Acelaşi vaccin a eliminat infecţia rabică din creierele şoarecilor infectaţi, sugerând astfel faptul că el ar putea fi folosit şi în cazul oamenilor care au deja rabie.

Cercetătorii americani susţin că acest vaccin ar putea să conducă la eradicarea globală a rabiei canine.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici