Utilizarea repetată a antibioticelor poate provoca apariţia cancerului

Utilizarea repetată a medicamentelor antibiotice este asociată cu un risc crescut de cancer, potrivit unui studiu realizat de Institutul Naţional pentru Sănătate Publică din Finlanda, preluat de YLE News.

546 afișări
Imaginea articolului Utilizarea repetată a antibioticelor poate provoca apariţia cancerului

Utilizarea repetată a antibioticelor poate provoca apariţia cancerului

Cercetătorii institutului avertizează că rezultatele trebuie analizate cu precauţie, însă adaugă că acestea sunt cele mai puternice dovezi care vin în sprijinul asocierii dintre antibiotice şi cancer.

Acest lucru nu indică faptul că s-a dovedit existenţa unei relaţii cauză-efect, ci mai degrabă că există o asociere.

Pentru acest studiu, cercetătorii au analizat peste trei milioane de dosare medicale ale unor pacienţi cărora li s-au administrat antibiotice în perioada 1995 - 1997.

În cadrul aceluiaşi grup s-a analizat rata de cazuri de cancer înregistrată în perioada 1998 - 2004.

Studiul a scos la iveală că persoanele care au primit două până la cinci tratamente cu antibiotice au prezentat cu 25% mai multe probabilităţi de a dezvolta cancer faţă de cei care au primit doar un tratament cu acest tip de medicamente.

Persoanele cărora li s-au prescris peste şase tratamente cu antibiotice au prezentat cu 33% mai multe riscuri de a dezvolta cancer.

Acest lucru include cu 40% mai multe riscuri de cancer la prostată, cu 14% mai multe riscuri de cancer mamar, cu 80% mai multe probabilităţi de cancer pulmonar şi cu 15% mai multe riscuri de cancer intestinal.

Cercetătorii spun că există mulţi factori care pot explica asocierea dintre medicamente antibiotice şi cancer.

De exemplu, persoanele care au un stil de viaţă mai puţin sănătos prezintă mai multe probabilităţi de a dezvolta infecţii provocate de bacterii şi cancer.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici