Vaccinul antigripal ar putea spori vulnerabilitatea în faţa virusului A/H1N1

Un grup de cercetători canadieni a constatat că persoanele vaccinate împotriva gripei sezoniere sunt mult mai expuse riscului de a contracta virusul A/H1N1 decât media populaţiei, potrivit unui studiu publicat în revista PLoS Medicine.

34 afișări
Imaginea articolului Vaccinul antigripal ar putea spori vulnerabilitatea în faţa virusului A/H1N1

Vaccinul antigripal ar putea spori vulnerabilitatea în faţa virusului A/H1N1 (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Cercetarea realizată în Canada şi condusă de Danuta Skowronski, din cadrul Centrului pentru controlarea maladiilor din Vancouver, evită să realizeze o legătură de cauzalitate, evocând în schimb o "posibilitate".

Cu ocazia studierii unei serii de cazuri de gripă A/H1N1 la o şcoală în primăvara lui 2009, s-a constatat că persoanele care tuşeau şi aveau febră erau în cele mai multe cazuri vaccinate împotriva gripei sezoniere decât cele sănătoase.

Patru studii au fost demarate pentru a verifica existenţa unui eventual raport, la care au participat 2.700 de persoane care au contractat sau nu gripa A/H1N1, în Columbia Britanică, Alberta, Ontario şi în Quebec.

Autorii primului studiu, realizat în baza sistemului existent de supraveghere a gripei, au încercat să verifice proporţia persoanelor vaccinate împotriva gripei sezoniere în 2008 din două grupuri, unul format din persoane contaminate cu gripa A/H1N1, iar altul din cele care nu au contractat această boală.

Rezultatele au confirmat că vaccinul a protejat bine populaţia împotriva gripei sezoniere, dar pare a fi asociat cu un risc sporit de 68 la sută de contractare a virusului A/H1N1.

Celelalte trei studii au avut rezultate similare, probabilitatea contractării acestui virus fiind mărită de anumiţi factori în cazul persoanelor vaccinate. De asemenea, riscul de spitalizare a pacienţilor afectaţi de gripa A/H1N1 nu a crescut pentru aceste persoane.

Cercetătorii subliniază că este mult prea devreme să ajungă la concluzii ferme în baza acestor cifre, întrucât fenomenele constatate pot fi determinate de alţi factori de care nu s-a ţinut cont în cercetarea lor.

De asemenea, ei au afirmat că Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a recomandat ca un element H1N1 să fie adăugat vaccinurilor realizate pentru următoarele campanii, fapt ce ar trebui să elimine orice risc privind vaccinurile din 2009 care nu-l conţineau.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici