Vezi aici până la ce vârstă poţi deveni mămică

Un nou test de fertilitate, bazat pe analiza ADN-ului femeilor de peste 18 ani, le avertizează pe acestea în privinţa numărului de ani care le-au rămas pentru a pune bazele unei familii, potrivit unui studiu publicat în revista New Scientist, informează tabloidul Daily Mail, în ediţia online.

420 afișări
Imaginea articolului Vezi aici până la ce vârstă poţi deveni mămică

Vezi aici până la ce vârstă poţi deveni mămică (Imagine: Darius Mitrache/Mediafax Foto)

Prin monitorizarea vitezei ceasului biologic, noul test calculează, pe baza unui model previzionar, numărul de ovule de care mai dispune o femeie după vârsta de 18 ani, oferind astfel primele estimări şi avertismente în privinţa descreşterii fertilităţii.

Dacă rezultatul testului este pozitiv, femeia în cauză poate să opteze fie să îşi fondeze o familie mai devreme decât ar fi prevăzut, fie să îşi congeleze un anumit număr de ovule, pentru a-şi mări şansele de a rămâne însărcinată după ce va trece de vârsta de 30 de ani.

Prin analiza unei gene, denumită Fragile X, specialiştii pot să prezică ritmul de scădere de-a lungul anilor a rezervei de ovule ale pacientelor.

Acest studiu, la care au participat 316 femei, a fost coordonat de profesorul Norbert Gleicher de la Centre for Human Reproduction din New York.

Femeile se nasc cu un număr limitat de ovule imature, denumite foliculi, în interiorul ovarelor. Doar o mică parte dintre acestea devin ovule mature. Numărul "rezervei de ovule" ale fiecărei femei scade odată cu înaintarea în vârstă. O fetiţă nou-născută are între unu şi două milioane de foliculi. La adolescenţă, numărul acestora va fi de 400.000, iar după ce va trece de vârsta de 40 de ani, acest număr va fi de doar câteva sute.

Specialiştii în fertilitate consideră că numărul de foliculi rămaşi în ovare reprezintă un bun indiciu pentru a prezice numărul anilor în care o femeie va mai fi fertilă. Cele mai multe dintre femei cunosc o scădere dramatică a rezervei de ovule după vârsta de 35 de ani.

Potrivit unor dovezi recente, aproximativ 10% dintre femei suferă de o "îmbătrânire ovariană precoce", iar fertilitatea lor intră în declin mult mai devreme, adeseori la puţin timp după împlinirea vârstei de 20 de ani.

Alte studii au relevat faptul că anumite variaţii ale genei Fragile X sunt asociate cu menopauza timpurie - pierderea fertilităţii înainte de vârsta de 45 de ani.

Noul test de fertilitate ar putea fi disponibil pe piaţă în 2010.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici