Virusul HIV suferă mutaţii rapide pentru a păcăli sistemul imunitar

Virusul HIV evoluează foarte rapid, pentru a distruge apărarea sistemului imunitar al indivizilor infectaţi, întărind ipoteza conform căreia un eventual vaccin va trebui să se adapteze mutaţiilor virusului care declanşează maladia SIDA.

103 afișări
Imaginea articolului Virusul HIV suferă mutaţii rapide pentru a păcăli sistemul imunitar

Virusul HIV suferă mutaţii rapide pentru a păcăli sistemul imunitar (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Cercetătorii, conduşi de Philip Goulder de la Universitatea Oxford, al căror studiu a fost publicat în revista Nature, au studiat datele genetice a peste 2.800 de pacienţi infectaţi cu virusul HIV, provenind din ţări diferite.

Oamenii de ştiinţă au cercetat în special genele HLA (anticorpii leucocitelor umane), care declanşează reacţia imunitară a celulelor T (globulele albe) în faţa corpurilor străine pătrunse în organism. Ei au studiat şi mutaţiile virusului HIV care-i permit acestuia să treacă neobservat de sistemul imunitar.

Medicii susţin că evoluţia maladiei cunoaşte ritmuri foarte diferite, în funcţie de fiecare individ, de capacitatea mutaţiilor genei HLA de a combate boala.

Cercetătorii au aflat că virusul este capabil să sufere o mutaţie atunci când se confruntă cu variaţiile genetice care sunt eficiente împotriva lui şi au precizat că se poate vorbi, în acest caz, de "o mutaţie de scăpare".

Această descoperire complică şi mai mult producerea unui vaccin, care va trebui să se adapteze în faţa diverselor "mutaţii de scăpare" ale virusului HIV.

Acestea sunt cu atât mai numeroase cu cât variaţiile genei HLA diferă adeseori de la o regiune la alta, contribuind la diversificarea modificărilor virusului.

Virusul HIV distruge celulele imunitare ale organismului, făcându-l pe pacient vulnerabil în faţa "maladiilor oportuniste". În prezent, la nivel mondial, peste 33 de milioane de persoane sunt infectate cu virusul HIV.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici