Vitamina D ar putea încetini declinul mintal la bătrâneţe

Suplimentele cu vitamina D administrate cu regularitate la vârsta mijlocie ar putea reduce semnificativ riscul de declanşare a maladiei Alzheimer la bătrâneţe, potrivit unui studiu publicat în Journal of Geriatric Psychology and Neurology , informează dailymail.co.uk.

96 afișări
Imaginea articolului Vitamina D ar putea încetini declinul mintal la bătrâneţe

Vitamina D ar putea încetini declinul mintal la bătrâneţe

Această vitamină, sintetizată în mod natural de organism atunci când pielea este expusă la soare, contribuie la menţinerea unui sistem imunitar sănătos, a unei bune structuri osoase şi la prevenirea anumitor forme de cancer.

Acest studiu recent susţine faptul că vitamina D contribuie şi la păstrara în bună formă a capacităţilor mintale la vârsta a treia. Studiul susţine că vitamina D scade semnificativ riscul de apariţie a demenţei, care, numai în Marea Britanie, afectează anual 700.000 de persoane.

Dacă această legătură dintre vitamina D şi maladiile mintale va fi confirmată, adulţii de vârsta a treia vor putea să primească doze suplimentare gratuite de vitamina D, a declarat Ian Lang, de la Peninsula Medical School din Exeter, coordonatorul studiului.

Lang a măsurat nivelul vitaminei D în sângele a 2.000 de pacienţi în vârstă de peste 65 de ani. Voluntarii a fost supuşi, totodată, unui test de evaluare a capacităţilor mintale şi a riscului de apariţie a demenţei.

Persoanele care au prezentat cele mai mici concentraţii de vitamina D în sânge erau de două ori mai expuse riscului de a suferi de probleme de memorie sau de atenţie.

Deşi vitamina D este sintetizată pe cale naturală în urma expunerii la soare, capacitatea organismului de a o sintetiza scade odată cu vârsta.

Anumite studii susţin că această vitamină acţionează ca un mecanism de declanşare a producţiei de celule neuronale şi le protejează pe cele deja existente.

Deoarece nu există dovada că vitamina D reuşeşte să repare distrugerile cerebrale cauzate de demenţă, medicii susţin că pacienţii pot să beneficieze de acţiunile ei folositoare doar ca o modalitate de a preveni apariţia maladiilor cognitive degenerative.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici