Vulcanul cel mai periculos din lume - Nyiragongo. Oraşul de la baza muntelui ar putea deveni un Pompei al zilelor noastre

Muntele Nyiragongo, din Republica Democrată Congo, este unul dintre cei mai periculoşi vulcani din lume, oamenii de ştiinţă spunând că este doar o chestiune de timp până când va transforma oraşul din apropiere într-un Pompei al zilelor noastre. Ceea ce nu ştiu vulcanologii este când se va petrece acest eveniment, potrivit Daily Mail.

1367 afișări
Imaginea articolului Vulcanul cel mai periculos din lume - Nyiragongo. Oraşul de la baza muntelui ar putea deveni un Pompei al zilelor noastre

Vulcanul cel mai periculos din lume - Nyiragongo. Oraşul de la baza muntelui ar putea deveni un Pompei al zilelor noastre (Imagine: Daily Mail)

La baza muntelui Nyiragongo se întinde oraşul Goma, cu aproximativ un milion de locuitori, număr care este în creştere datorită refugiaţilor, zona fiind în mijlocul unui război.

De două ori, în timpul celor mai recente erupţii, oraşul a fost lovit, suferind distrugeri serioase, iar locuitorii fiind obligaţi să fugă din calea pârjolului.

Seismologul italian Dario Tedesco, care a petrecut ultimi 15 ani studiind Nyiragongo, a încercat să atragă atenţia comunităţii ştiinţifice asupra acestui vulcan. Problema nu se pune dacă va erupe, pentru că asta se va întâmpla cu siguranţă, spune Tedesco.

"Goma va deveni în curând cel mai periculos oraş din lume", a spus seismologul pentru revista National Geographic.

Istoria vulcanului sugerează că seismologul italian ar putea avea dreptate, având în vedere că în 2002, 13,716 milioane de metri cubi de lavă s-au revărsat spre oraşul Goma, distrugând 14.000 de case, iar în 1977, lava a parcurs la vale mai mult de 30 de km într-o singură oră, cea mai mare viteză observată vreodată. Câteva sute de oameni au murit, chiar dacă fluxul de lavă s-a răcit până a ajuns la marginea oraşului.

Potrivit seismologilor, ambele evenimente au fost nesemnificative faţă de forţele ce se aşteaptă să fie eliberate la următoarea erupţie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici