Yoga ameliorează somnul şi calitatea vieţii supravieţuitorilor cancerului

Yoga îmbunătăţeşte calitatea somnului şi a vieţii persoanelor care au învins cancerul, potrivit concluziilor formulate la încheierea celui mai amplu studiu clinic realizat până în prezent, prin care cercetătorii au dorit să măsoare efectele acesteia asupra pacienţilor.

268 afișări
Imaginea articolului Yoga ameliorează somnul şi calitatea vieţii supravieţuitorilor cancerului

Yoga ameliorează somnul şi calitatea vieţii supravieţuitorilor cancerului (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Totuşi, niciun tratament nu este eficient mult timp pentru eliminarea tulburărilor somnului şi a oboselii de care suferă supravieţuitorii cancerului", a declarat Karen Mustian, profesor adjunct de oncologie şi medicină preventivă la Universitatea Rochester din New York, coordonatorul studiului.

Studiul a fost prezentat într-o conferinţă telefonică organizată de American Society of Clinical Oncology (ASCO), ce precede conferinţa anuală organizată de această asociaţie în perioada 4 - 8 iunie la Chicago.

Tulburările somnului şi oboseala sunt efectele secundare cele mai frecvente de care suferă persoanele care au învins cancerul, iar aceste probleme le pot afecta calitatea vieţii, a explicat Karen Mustian.

Aproximativ 80% dintre pacienţi suferă de tulburări ale somnului în timpul tratamentelor anticancer şi până la 65% semnalează această problemă după încheierea terapiei.

Studiul a fost realizat pe un eşantion de 410 supravieţuitori, a căror boală a fost diagnosticată în stadii incipiente. Aproape 96% dintre aceste persoane erau femei, iar dintre acestea, aproape 75% au avut cancer mamar.

Aceşti pacienţi au acuzat anumite tulburări ale somnului pentru o perioadă cuprinsă între 2 şi 24 de luni după încheierea tratamentului anticancer.

Jumătate dintre participanţi au fost trataţi cu somnifere, iar pacienţii din al doilea grup au urmat, în plus, un program de yoga de patru săptămâni, făcând două şedinţe pe săptămână.

Acest program a constat în exerciţii de meditaţie şi respiraţie în diverse poziţii.

22% dintre pacienţii care au practicat yoga, comparativ cu 12% din grupul celălalt, au anunţat o ameliorare a calităţii somnului.

Aproape 30% dintre pacienţii care au făcut yoga au declarat că s-au simţit mai puţin adormiţi în timpul zilei, comparativ cu 5% din grupul de control.

În grupul pacienţilor care au făcut yoga, cercetătorii au constatat o reducere cu 21% a folosirii somniferelor, însă pe ansamblul grupului de control, recurgerea la somnifere a crescut cu 5%.

Voluntarii care au beneficiat de cursul de yoga au indicat, în 42% din cazuri, o reducere a oboselii, comparativ cu 12% cât s-a înregistrat în grupul ţintă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici