ALERTĂ METEO: Cod roşu de inundaţii în Timiş şi Caraş Severin/ Şuvoaiele au cuprins mai multe proprietăţi

Institutul Naţional de Hidrologie a emis cod roşu de inundaţii, valabil până la ora 18.00, pe râurile din bazinele hidrografice Bega – bazin superior aferent amonte S.H. Făget, Nădrag (afluent al râului Timiş), Bistra – curs inferior, judeţele: Caraş-Severin şi Timiş.

3641 afișări
Imaginea articolului ALERTĂ METEO: Cod roşu de inundaţii în Timiş şi Caraş Severin/ Şuvoaiele au cuprins mai multe proprietăţi

Cod roşu de inundaţii în Timiş şi Caraş Severin/ Şuvoaiele au cuprins mai multe proprietăţi

Avertizarea cod roşu este valabilă până la ora 18.00 şi vine ca urmare a precipitaţiilor înregistrate în ultimele ore, a celor prognozate şi propagării, ceea ce poate duce la scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu efecte severe de inundaţii locale.

Sursa citată menţionează că se pot înregistra depăşiri ale cotelor de pericol pe râurile din bazinele hidrografice: Bega – bazin superior aferent amonte S.H. Făget, Nădrag (afluent al râului Timiş), Bistra – curs inferior, judeţele: Caraş-Severin şi Timiş.

Mai multe curţi şi anexe gospodăreşti au fost inundate, în ultimele ore, în judeţul Caraş Severin, reprentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă anunţând că, la ora transmiterii ştirii, se intervine în mai multe localităţi pentru reducerea efectelor.

„Pentru gestionarea eficientă a situaţiilor de urgenţă care ar putea fi generate de fenomenele hidrologice, la nivelul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă ”SEMENIC” al Judeţului Caraş-Severin a fost prealertat personalul propriu şi a fost notificat Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Caraş-Severin, precum şi comitetele locale şi serviciile voluntare pentru situaţii de urgenţă. 

La această oră, sunt înregistrate atingeri şi depăşiri ale cotelor de atenţie pe râurile şi pârâurile: Goleţ, Bistra, Rusca, Pogăniş, Valea Mare, Bîrzava, Caraş, Gîrlişte, Miniş, iar pe raza localităţii Turnu Ruieni, s-a înregistrat depăşirea cotei de inundaţie a râului Sebeş", transmite ISU Caraş-Severin.

De asemenea, spompierii militar cărăşeni au intervenit în localităţile Prisaca, Oţelu Roşu, Caransebeş, Obreja, Moldova Nouă, Glimboca şi Moceriş.

„În localităţile Moldova Nouă, Glimboca şi Moceriş s-a intervenit pentru evacuarea apei din pivniţe, iar în Oţelu Roşu a fost inundată o casă, fiind afectate mai multe camere. În localitatea Prisaca, a fost inundată o curte şi grădina unei gospodării, apa pătrunzând inclusiv în casă. Au pierit aproximativ 140 pui de găină şi au fost afectate peste 2000 mp de culturi şi răsaduri", transmite sursa citată.

Efectivele de la Interne, pregătite să intervină în zonele vizate de Codul Roşu de inundaţii

 

Inspectoratele judeţene pentru Situaţii de Urgenţă şi cele de poliţie şi jandarmerie sunt pregătite să intervină în sprijinul populaţiei şi autorităţilor locale din zonele vizate de codul roşu de inundaţii emis miercuri pentru judeţele Caraş Severin şi Timiş, anunţă MAI.

Conducerea Ministerului Afacerilor Interne (MAI) a luat legătura cu autorităţile din judeţele vizate şi le-a solicitat să acţioneze pentru sprijinirea populaţiei şi protejarea bunurilor publice şi private, transmite MAI într-un comunicat remis miercuri MEDIAFAX.

Astfel, în judeţele aflate sub incidenţa codului roşu, s-a dispus suplimentarea efectivelor de pompieri pentru optimizarea misiunilor de răspuns, în cazul producerii unor situaţii de urgenţă. Totodată, în zonele vizate sunt monitorizate permanent cursurile de apă pentru care a fost emis codul. De asemenea, pentru asigurarea acţiunilor în sprijinul administraţiei publice locale şi a comunităţilor, pompierii militari au verificat şi pregătit mijloacele tehnice de intervenţie la inundaţii, constând în motopompe de mare capacitate, bărci şi autospeciale cu echipamente pentru evacuarea apei, transmite MAI.

Inspectoratele pentru situaţii de urgenţă din judeţele vizate vor activa grupele operative şi centrele judeţene de coordonare şi conducere a intervenţiei, care au în componenţă reprezentanţi ai tuturor structurilor cu atribuţii în managementul situaţiilor de urgenţă. De asemenea, pentru creşterea capacităţii de intervenţie, efective ale ISU Arad se deplasează în sprijinul colegilor din Timiş, mai spune sursa citată.

Pentru protecţia populaţiei din zonele vizate de fenomenele prognozate, dispeceratul IGSU a transmis mesaje de avertizare, prin intermediul sistemului RO-Alert.

Ministerul de Interne recomandă cetăţenilor din zonele vizate de avertizări să ia măsuri pentru curăţarea şanţurilor şi rigolelor de scurgere pentru facilitarea evacuării normale a apelor pluviale şi să respecte recomandările transmise de autorităţi.

Informaţii despre modul de comportare în cazul producerii unor situaţii de urgenţă sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obţinute prin intermediul aplicaţiei DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store şi App Store şi a Platformei Naţionale de Pregătire pentru Situaţii de Urgenţă „Fiipregatit.ro”, transmite sursa citată.

Evoluţia fenomenelor meteorologice va fi atent urmărită prin Centrul Naţional de Coordonare Integrată al MAI şi vor fi dispuse măsurile necesare eficientizării misiunilor de răspuns.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici