Prima pagină » Știrile zilei » Bulgaria aduce modificări la Legea circulației rutiere. Amenzile de circulație cresc și se introduc noi viniete

Bulgaria aduce modificări la Legea circulației rutiere. Amenzile de circulație cresc și se introduc noi viniete

Deputații au aprobat o creștere semnificativă a sancțiunilor pentru depășirea vitezei și nerespectarea regulilor de circulație rutieră, votând definitiv modificările la Legea circulației rutiere miercuri seara târziu.
Bulgaria aduce modificări la Legea circulației rutiere. Amenzile de circulație cresc și se introduc noi viniete
Mihaela Ionita
25 iul. 2025, 11:19, Economic

Camerele sistemului de taxare vor înregistra viteza medie și vor detecta circulația pe benzile de urgență ale autostrăzilor.

Sancțiunea pentru conducerea pe banda de urgență a autostrăzii la prima abatere va fi de 1.000 leva și 3 luni de suspendare a permisului de conducere, iar la recidivă, 4000 leva amendă și 6 luni fără permis, au decis deputații.

Viteza maximă pentru autoturisme pe autostradă rămâne 140 km/h, iar pentru camioane, 90 km/h.

În localități, viteza maximă admisă rămâne de 50 km/h, iar în zonele dens populate se creează „Zone 30”, unde se va circula cu până la 30 km/h.

Pentru a limita conducerea riscantă pe drumurile interurbane, parlamentul a adoptat o măsură conform căreia, în cazul depășirii vitezei cu peste 40 km/h în afara localităților, pe lângă amenda de 600 de lei, se va retrage și permisul de conducere pentru o perioadă de 2 luni. În cazul unei încălcări repetate, amenda crește la 1.200 de lei, iar șoferul rămâne fără permis timp de 3 luni, potrivit Mediapool.

Camerele municipale

Camerele municipale vor fi, de asemenea, incluse în supravegherea încălcărilor rutiere. Amenzile pentru încălcări rutiere constatate cu ajutorul camerelor municipale vor fi împărțite în mod egal între municipalitate și Fondul pentru siguranță rutieră al Ministerului de Interne, au decis deputații.

Sancțiunile pentru trecerea pe roșu la semafor cresc de la 100 la 150 de leva, pentru neoprirea la trecerea de pietoni amenda crește, de asemenea, la 150 de leva, iar pentru neoprirea la semnul STOP devine 100 de leva.

Amenzile electronice și sancțiunile emise de Ministerul de Interne vor fi aplicate și de funcționarii desemnați de primarii comunelor, în cadrul prestării serviciilor administrative către cetățeni, au mai decis deputații.

Se introduce o reglementare privind circulația trotinetelor electrice

Părinții sau tutorii vor fi sancționați cu o amendă de 500 de lei dacă au permis utilizarea unui mijloc de transport electric individual pe drumurile publice de către un copil care nu a împlinit vârsta de 16 ani, a decis în mod definitiv Adunarea Națională.

Trotinetele electrice trebuie să fie înregistrate, să fie conduse numai în timpul zilei, să aibă asigurare obligatorie de răspundere civilă, iar conducătorii sunt obligați să poarte căști.

Modificările aduse Legii privind circulația rutieră vor intra în vigoare la o lună după publicarea lor în „Jurnalul Oficial”, cu excepția unor texte care vor intra în vigoare la date diferite.

Nu este clar dacă președintele va impune veto asupra anumitor texte, având în vedere că au existat apeluri în acest sens din partea deputaților din partidul „Vazrazhdane”. Motivul este că unele dintre textele din lege nu pot fi respectate din cauza stării proaste a drumurilor.

Viniete și taxe de drum

Parlamentul a aprobat și introducerea de viniete de o zi pentru autoturisme de până la 3.5 tone pentru utilizarea rețelei rutiere naționale. Acest lucru s-a întâmplat odată cu modificările votate în a doua lectură ale Legii privind drumurile.

Taxa de viniete de o zi va intra în vigoare în termen de 6 luni de la publicarea modificărilor legii în „Jurnalul Oficial”, au decis deputații.

Prin decizia Consiliului de Miniștri, vehiculele cu înmatriculare străină care circulă pe rețeaua rutieră cu taxă în legătură cu executarea programelor și acordurilor interguvernamentale și/sau internaționale pot fi temporar scutite de plata taxelor rutiere, a decis în continuare Adunarea Națională.

Scopul acestei modificări este de a permite autovehiculelor de pompieri din țările vecine să ajute la stingerea incendiilor în Bulgaria, de exemplu. Autovehiculele de pompieri bulgare sunt, de asemenea, scutite de taxa de drum atunci când luptă cu incendiile în țările vecine.

Taxele de drum să fie diferențiate

Deputații au decis, de asemenea, ca taxele de drum să fie diferențiate în funcție de caracteristicile tehnice ale drumului sau ale tronsonului de drum, de distanța parcursă, de categoria vehiculului rutier și de numărul de axe, precum și de „masa maximă tehnică admisibilă, categoria ecologică EURO, clasa de emisii CO2 și emisiile specifice de CO2 în locul „caracteristicilor ecologice” utilizate până în prezent.

În termen de 6 luni de la intrarea în vigoare a legii, se prevede modificarea Tarifului pentru taxele percepute pentru tranzitarea și utilizarea rețelei rutiere naționale.

Modificarea metodologiei de stabilire a taxelor de drum plătite de vehiculele grele de peste 3.5 tone este în conformitate cu cerințele directivei europene, care vizează diferențierea obligatorie a taxelor de utilizare a drumurilor în funcție de caracteristicile lor ecologice.

Deputații au votat, pe lângă Agenția Națională de Administrare Fiscală, și Agenția Vamală să aibă dreptul de acces la datele din sistemul electronic de colectare a taxelor de drum, în conformitate cu o ordonanță.

Deputații au aprobat ca, în termen de 36 de luni, în loc de 24 de luni, după înregistrare, furnizorii de servicii europene de taxare electronică rutieră (EETS) să poată încheia contracte pentru serviciile pe care le prestează. Conform legislației în vigoare, serviciul european de taxare electronică rutieră este complementar serviciului național de taxare electronică rutieră.

Agenția „Infrastructura rutieră” creează și menține un registru al domeniilor EETS, un registru național al furnizorilor EETS și un registru al furnizorilor naționali de servicii de taxare rutieră.