Controversele legate de acuzaţiile la adresa regizorului Roman Polanski ajung în guvernul francez

Politicienii francezi dezbat situaţia regizorului franco-polonez Roman Polanski al cărui film ”J'accuse” a obţinut cele mai multe nominalizări pentru premiile César în timp ce mai multe actriţe îl acuză de agresiuni sexuale, notează Le Figaro.

568 afișări
Imaginea articolului Controversele legate de acuzaţiile la adresa regizorului Roman Polanski ajung în guvernul francez

Controversele legate de acuzaţiile la adresa regizorului Roman Polanski ajung în guvernul francez

Academia César are ”libertate deplină să aleagă şi să stabilească în ce mod funcţionează», a spus ministrul francez al culturii, Franck Riester. ”Nu este dreptul meu să intervin în procedura de nominalizare şi nici să formulez regulile pe baza cărora sunt alese filmele”, a arătat oficialul care a ţinut să reafirme angajamentul său împotriva violenţelor sexiste sau sexuale. Politicianul a menţionat faptul că ”talentul nu este o circumstanţă atenuantă: geniul nu este o garanţie de impunitate. Un artist poate fi adus în faţa justiţiei ca orice altă persoană”.

Marlène Schiappa, secretarul de stat pentru egalitatea între femei şi bărbaţi a fost încă şi mai vehementă: ”de fapt, lumea filmului francez nu a încheiat revoluţia în ceea ce priveşte violenţele sexiste şi sexuale... Care e mesajul pe care Academia César îl transmite femeilor?”.

Politicienii nu au fost prea încântaţi de afirmaţiile lui Alain Terzian, preşedintele academiei César, care a explicat că distincţiile nu sunt ”o instanţă care să aibă judecăţi morale”.

Filmul "An Officer And A Spy" al controversatului regizor Roman Polanski conduce, cu 12 selecţii, în topul nominalizărilor la cea de-a 45-a gală a premiilor César, considerate Oscarurile industriei cinematografice franceze.

"J'Accuse/ An Officer And A Spy" a primit, printre altele, nominalizări la premiile César pentru cel mai bun film, cel mai bun regizor şi cel mai bun rol principal masculin (Jean Dujardin). Lansarea celei mai recente pelicule semnate de Roman Polanski, la sfârşitul anului trecut, a avut loc la numai câteva zile după ce cineastul, în vârstă de 86 de ani, a fost acuzat de franţuzoaica Valentine Monnier că a violat-o în 1975, când ea avea 18 ani. Regizorul a negat acuzaţiile prin intermediul avocatului său. Pe de altă parte, Polanski a pledat vinovat în 1977, în SUA, când a fost acuzat de relaţii sexuale cu o minoră. La momentul respectiv, adolescenta Samantha Greimer, în vârstă de 13 ani, l-a acuzat că a îmbătat-o şi a drogat-o. În pofida problemelor personale ale lui Polanski, "An Officer And A Spy" a avut premiera la Festivalul de la Veneţia 2019, unde a primit marele premiu al juriului. În noiembrie, a debutat pe primul loc în box office-ul din Franţa.

În 2017, Académie des Arts et Techniques du Cinéma, care decernează premiile César, a stârnit controverse după ce l-a numit pe Polanski preşedinte al galei din acel an. În cele din urmă, cineastul a ales să renunţe la acel rol onorific.

Gala premiilor César 2020 va avea loc pe 28 februarie, la Teatrul Pleyel din Paris. Anul acesta, gala va fi prezidată de actriţa franceză Sandrine Kiberlain.

Anul trecut, drama "Jusqu'à la garde", de Xavier Legrand, un lungmetraj şocant despre violenţa conjugală, a primit premiul César pentru cel mai bun film.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici