Cum pot afla fetele în Ajunul Anului Nou cum le va fi ursitul şi de unde vine

Fetele de măritat află cum le va fi ursitul ascultând lătratul câinilor, potrivit unor tradiţii care se păstrează în satele transilvănene, iar jocurile le pot ajuta să afle dacă cel ce le va fi soţ va fi bogat. Pe de altă parte, ciobanii află cum va fi iarna aşezându-şi cojoacele în mijlocul oilor.

1692 afișări
Imaginea articolului Cum pot afla fetele în Ajunul Anului Nou cum le va fi ursitul şi de unde vine

Cum pot afla fetele în Ajunul Anului Nou cum le va fi ursitul şi de unde vine

Fostul muzeograf al CNM Astra Carmina Maior a dezvăuit, corespondentului MEDIAFAX, cum pot afla fetele de unde le va veni cel cu care le va fi sortit să se căsătorească, dacă ascultă ce le spune câinele.

"În ajun de Anul Nou se ascultă zgomotele de afară şi în funcţie de aceasta se presupune că din locul de unde latră câinii, de acolo va veni ursitul fetelor. Se fac jocuri în Ajun de An Nou: se pun diverse obiecte sub nişte vase şi fiecare îşi alege vasul şi ce este dedesub sugerează dacă va fi un ursit brunet, dacă va fi bogat sau sărac”, a povestit Carmina Maior.

Potrivit fostului muzeograf, colinda pornită din Ajunul Crăciunului nu se termină decât după Bobotează şi numeroase obiceiuri, tradiţii, dar mai ales superstiţii legate de Sfântul Ioan sau de Sfântul Vasile se păstrează în zona Transilvaniei în general şi a Mărginimii Sibiului, în special.

De exemplu, pentru că zona Mărginimii Sibiului este recunoscută pentru creşterea oilor, se spune că de Anul Nou ciobanii îşi aşează cojoacele în mijlocul oilor şi se uită care oaie se culcă pe cojoc.

"În acest fel îşi dau seama cum va fi iarna. Va fi cu zăpadă multă dacă oaia are lâna albă sau cu zăpadă puţină dacă oaia are pete negre. Mai există superstiţia cu părul porcului: se pot lua perii de la porc să se pună pe vatră. Doi peri – unul pentru tine şi unul pentru viitorul ursit. Important este ca pe acesta să îl cunoşti. Dacă perii se despart, acel om nu ţi-e ursit, iar dacă se unesc, cu acela te vei căsători”, povesteşte Carmina Maior.

Superstiţiile de Anul Nou păstrate în Mărginimea Sibiului îl au în centru pe Sfântul Vasile, considerat unul dintre cei mai puternici sfinţi pentru că de el se leagă slujbe de dezlegări de farmece.

Totodată superstiţiile de Anul Nou sunt şi ele dintre cele puternice şi pot face, uneori, ca din cauza lor, să se destrame un cuplu.

"Sfântul Vasile e un sfânt foarte puternic. Odată cu Sfântul Vasile este şi Tăiatul Dimprejur al Domnului. Sfântul Vasile e creatorul regulilor monahale, ca personaj istoric. Sub alt aspect, este unul dintre cei mai puternici sfinţi care luptă împotriva răului. Are şi o slujbă specială de dezlegări de farmece”, spune Carmina Maior.

Se consideră că de Sfântul Vasile se deschide cerul, la fel ca şi de Paşti sau ca de Crăciun.

De asemenea, se spune că între Crăciun şi Bobotează nu se spală haine.

"De Bobotează, se presupune că sunt sfinţite apele, dracii fug şi se bagă în lupi. Atunci e bine să te scalzi pentru sănătate. Botezul este ceva purificator, este exploatată această idee, că apa este purificatoare, mai ales dacă este sfinţită”, mai spune Carmina Maior, care precizează că cine nu a avut timp sau nu a ştiut cum să îşi "caute” ursitul în Ajunul Anului Nou mai are o şansă de Bobotează, pentru că "există ideea că fetele nemăritate îşi pot vedea ursitul în fântână”.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici