LIVE TEXT  Cutremurele din Turcia şi Siria, ziua a 4-a: Sunt peste 20.000 de victime / Echipe de salvare din 53 de ţări lucrează în Turcia / Românii au salvat un tânăr / Copil găsit în viaţă după 80 de ore / Curg donaţiile: un milion de euro de la Biontech, un salariu de la şefa Taiwanului

  • Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a apărat răspunsul guvernului său la cele două cutremure catastrofale, afirmând că a fost imposibil să se pregătească pentru amploarea dezastrului, scrie BBC.
  • Cel puţin 20.000 de persoane au murit în Turcia şi în nordul Siriei.
11352 afișări
Imaginea articolului Cutremurele din Turcia şi Siria, ziua a 4-a: Sunt peste 20.000 de victime / Echipe de salvare din 53 de ţări lucrează în Turcia / Românii au salvat un tânăr / Copil găsit în viaţă după 80 de ore / Curg donaţiile: un milion de euro de la Biontech, un salariu de la şefa Taiwanului

UPDATE 22:30 SUA anunţă un ajutor de 85 de milioane de dolari

Statele Unite au anunţat un pachet iniţial de 85 de milioane de dolari pentru ajutor de urgenţă.

Agenţia americană pentru Dezvoltare Internaţională a precizat într-un comunicat că fondurile vor merge către partenerii de pe teren "pentru a oferi ajutorul de care au nevoie urgent milioane de oameni", inclusiv prin alimente, adăposturi şi servicii medicale de urgenţă.

UPDATE 22:00 Banca Mondială va oferi Turciei 1,78 miliarde de dolari pentru redresare

Banca Mondială a anunţat acordarea unui ajutor de 1,78 miliarde de dolari Turciei pentru a contribui la eforturile de ajutorare şi de redresare.

"Oferim asistenţă imediată şi pregătim o evaluare rapidă a nevoilor urgente şi masive de pe teren", a declarat preşedintele Băncii Mondiale, David Malpass, într-un comunicat.

UPDATE 20:50 Bilanţul cutremurului din Turcia şi Siria a depăşit 20.000 de morţi

Bilanţul cutremurului devastator care a lovit Turcia şi Siria se ridică acum la cel puţin 20.451 de morţi, potrivit autorităţilor.

În Turcia, bilanţul victimelor a crescut la cel puţin 17.134 de morţi, iar alte 70.347 de persoane au fost declarate joi ca fiind rănite, potrivit Agenţiei turce de gestionare a dezastrelor şi a situaţiilor de urgenţă (AFAD).

Numărul total al deceselor în Siria urcă la cel puţin 3.317, dintre care 1.970 în zonele controlate de rebeli în nord-vestul ţării şi 1.347 de morţi în zonele controlate de guvern, potrivit presei de stat siriene.

Numărul total al persoanelor rănite în Siria, în toate teritoriile afectate, a crescut la 5.245, dintre care 2.295 în zonele controlate de guvern şi 2.950 în zonele controlate de rebeli.

UPDATE 20:30 Comisarul UE vizitează Turcia, în timp ce blocul îşi intensifică ajutorul

Comisarul european pentru gestionarea crizelor, Janez Lenarcic, a vizitat Gaziantep, Turcia, în contextul în care blocul comunitar pune la dispoziţie mai mult ajutor pentru Siria în caz de cutremur.

Corturi, saci de dormit, saltele, paturi, alimente şi îmbrăcăminte s-au numărat printre ajutoarele oferite de ţările UE pentru Siria, după ce ţara a cerut miercuri ajutorul blocului.

UPDATE 19:45 Bebeluşii scoşi din dărâmături au fost duşi în Ankara cu avionul preşedintelui

Şaisprezece bebeluşi găsiţi singuri în urma dezastrului au fost transportaţi în siguranţă în capitala Turciei, Ankara, la bordul avionului preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, potrivit Sky News.

Bebeluşii care au fost găsiţi singuri în urma cutremurului care a făcut mii de victime în Turcia şi Siria au fost transportaţi cu avionul în capitala turcă, Ankara.

Imaginile emoţionante au fost postate pe conturile guvernamentale de Twitter. 16 bebeluşi au fost văzuţi în braţele salvatorilor, strânşi în braţe, la bordul avionului preşedintelui Recep Tayyip Erdogan.

UPDATE 18:45 Germania va majora ajutorul pentru Siria cu 26 de milioane de euro

Germania va majora cu 26 de milioane de euro valoarea asistenţei umanitare pe care o acordă în Siria, pentru a răspunde nevoilor tot mai mari ale sirienilor.

O declaraţie a ambasadei germane din Beirut a precizat că fondurile sunt necesare "în special în zonele afectate din nord-vestul ţării", unde locuiesc mulţi sirieni strămutaţi în timpul unui război de 12 ani.

"Germania se poate baza pe legăturile strânse cu organizaţiile internaţionale şi ONG-urile din nord-vestul Siriei, deoarece a oferit deja asistenţă umanitară extinsă acolo", se arată în comunicat.

UPDATE 18:00 Bilanţul victimelor din Turcia a crescut la 16.546 de morţi

Bilanţul cutremurului din Turcia a crescut la 16.546 de morţi, anunţă Erdogan

UPDATE 17:00 NATO afirmă că asistenţa acordată Turciei continuă

NATO afirmă că va continua să ofere asistenţă aliatului Turcia.

"Avioanele militare de transport ale Alianţei facilitează deplasarea rapidă a sprijinului esenţial către zonele cele mai afectate de cutremur", a precizat Comandamentul aerian al NATO pe Twitter.

Acesta a adăugat că sprijinul include echipe de căutare şi salvare cu câini, personal de urgenţă, precum şi provizii.

UPDATE 16:00 Bilanţul victimelor din Turcia a crescut la 16.170 de morţi

Bilanţul victimelor cutremurului din sudul Turciei a crescut la 16.170 de morţi, anunţă Erdogan.

Numărul deceselor în Turcia şi Siria creşte la 19.300, depăşind bilanţul victimelor dezastrului de la Fukushima din Japonia.

UPDATE 15:00 Echipe de salvare din 53 de ţări lucrează în Turcia

Ministerul turc de Externe a precizat că echipele de salvare au sosit din 53 de ţări diferite în urma cutremurului teribil care a lovit sudul Turciei. Ankara a precizat că în total sunt 6.153 de salvatori străini şi alţi 2.449 sosesc din alte 20 de ţări. De fapt, 95 de naţiuni au oferit sprijin Turciei în aceste zile dificile.

UPDATE 14:30 Primul convoi de ajutor umanitar a sosit în nordul Siriei

Un convoi umanitar al Organizaţiei Naţiunilor Unite, format din şase vehicule, a sosit în zonele afectate de cutremur din nordul Siriei, prin punctele de trecere a frontierei din Turcia. Ieri seară, ministrul turc de externe, Mevlut Cavusoglu, a declarat că Ankara lucrează la deschiderea a două puncte de trecere diferite pentru a permite ajutorului umanitar să ajungă în zonele afectate, în special în cele aflate în mâinile grupurilor care se opun regimului de la Damasc.

Acestea din urmă, inclusiv fortăreaţa rebelă Idlib, în ​​nord-vestul Siriei, găzduiesc 4 milioane de oameni a căror supravieţuire este mână în mână cu trecerea Bab al Hawa. Celelalte opţiuni se referă la trimiterea de material umanitar prin zonele aflate sub controlul regimului preşedintelui Bashar el Assad, o posibilitate la care lucrează în prezent Naţiunile Unite, după cum a confirmat purtătorul de cuvânt Stephane Dujarric. 

UPDATE 14:20 Mamă şi doi copii salvaţi în Turcia, la 72 de ore după cutremur

Aplauze au salutat astăzi salvarea unei mame şi a celor doi copii ai săi din dărâmăturile casei lor din provincia turcă Kahramanmaras, la 78 de ore după cutremurul devastator care a lovit regiunea. Salvarea a fost difuzată pe CNN Turk, care a explicat cum salvatorii au trebuit să sape timp de 15 ore pentru a efectua salvarea.

Aseară, la 68 de ore de la cutremur, un bebeluş a fost salvat în provincia Hatay şi câteva ore mai târziu un bărbat despre care se crede că este tatăl a fost extras în viaţă din rămăşiţele aceleiaşi case, relatează postul Trt. Alte trei persoane au fost salvate în această dimineaţă în provincia Gaziantep. În total, peste 8.000 de persoane au fost salvate din dărâmăturile din Turcia.

UPDATE 14:10 Episcopii turci: Nu ne abandona, este o catastrofă

„Avem nevoie de apropiere şi de ajutorul tău. Suntem gata să facem tot posibilul, dar nu ne abandona”, este apelul sincer al mons. Martin Kmetec, arhiepiscopul Smirnei şi preşedintele Conferinţei Episcopale Turciei, după cutremurul devastator din Turcia şi din Siria. 

UPDATE 14:00 Erdogan vizitează persoanele strămutate după cutremurul de la Gaziantep

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan vizitează zonele afectate de cutremur din Gaziantep, un oraş din sud-estul Turciei aflat la câteva zeci de kilometri de epicentrul cutremurului din 6 februarie. Liderul turc se află în prezent în apropierea unui oraş cu corturi cu persoane strămutate instalate în centrul oraşului turc.

UPDATE 13:50 Cei 27 de lideri ai UE, mesaj către Erdogan

Cei 27 de lideri ai UE reuniţi la Bruxelles pentru Consiliul European au trimis o scrisoare preşedintelui turc Recep Erdogan în care îşi exprimă „cele mai profunde condoleanţe pentru pierderea devastatoare de vieţi omeneşti în urma cutremurului”. „Suntem gata să ne intensificăm în continuare sprijinul în strânsă coordonare cu autorităţile turce – spun ei, printre altele –. Gândurile noastre vor continua să fie îndreptate către dumneavoastră şi către poporul dumneavoastră”.

UPDATE 13:30 Echipe de salvare din 53 de ţări lucrează în Turcia

Ministerul turc de Externe a precizat că echipele de salvare au sosit din 53 de ţări diferite în urma cutremurului teribil care a lovit sudul Turciei. Ankara a precizat că în total sunt 6.153 de salvatori străini şi alţi 2.449 sosesc din alte 20 de ţări. De fapt, 95 de naţiuni au oferit sprijin Turciei în aceste zile dificile.

UPDATE 13:20 Copil găsit în viaţă după 80 de ore sub dărâmături în Elbistan, în zona epicentrului cutremurului din Turcia

Un copil a fost găsit în viaţă după ce s-a aflat timp de 80 de ore sub dărâmăturile unei clădiri cu patru etaje prăbuşite în districtul Elbistan din Kahramanmaras, locul epicentrului cutremurului din Turcia de acum 4 zile. Infromaţia a fost furnizată de televiziunea naţională turcă.

UPDATE 13:10 Creşte numărul morţilor: 17.000

UPDATE 13:00 Mesaj de la Salvaţi Copiii

Confruntată cu imagini sfâşietoare cu copii scoşi din dărâmături în Turcia şi Siria după cutremure devastatoare din ultimele zile, organizaţi Salvaţi Copiii a spus că închide rapid fereastra de timp pentru a aduce adăpost, provizii medicale, apă şi alimente în zonele cele mai afectate pentru a salva vieţi. Numărul morţilor din cele două cutremure de luni continuă să crească dramatic în ambele ţări, cu mii de răniţi. 

UPDATE 12:50 Ankara, 28.000 de persoane strămutate şi răniţi transferaţi

Protecţia civilă turcă, AFAD, a anunţat că 28.044 de victime ale cutremurului au fost evacuate din zonele afectate de teribilul cutremur de 7,7 înregistrat în sud-estul Turciei la primele ore ale zilei de 6 februarie. AFAD a precizat că victimele cutremurului şi răniţii au fost evacuaţi din zona afectată, pe uscat şi prin aer.

UPDATE 12:40 Allush: niciun ajutor din partea Turciei

Niciun ajutor umanitar şi nicio echipă de salvare din Turcia nu au intrat până acum în nord-vestul Siriei, zonă scăpată de sub controlul guvernului central de la Damasc şi devastată de cutremur. Acest lucru a fost raportat de Mazen Allush, şeful relaţiilor externe la punctul de trecere a frontierei cu Siria Bab al Hawa, la graniţa cu Turcia. „Trecerea este deschisă din partea noastră, iar drumurile sunt circulabile. Dar până acum, niciun convoi umanitar sau nicio echipă de ajutor nu a traversat trecerea din Turcia”, a spus Allush. „Am fost informaţi de ONU despre reluarea de astăzi a ajutorului umanitar conform mecanismului existent înainte de cutremur. Aşteptăm”, a conchis Allush.

UPDATE 12:30 Erdogan va vizita alte trei oraşe afectate de cutremur

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan va vizita alte trei oraşe din sudul Turciei afectate de cutremurul de luni, susţine postul de stat Trt. Erdogan va călători în Gaziantep, Osmaniye şi Kilis, oraşe din apropierea graniţei cu Siria. 

UPDATE 12:20 De la Biontech un milion de euro la organizaţiile de salvare

Compania biofarmaceutică germană BioNTech anunţă o contribuţie de un milion de euro la eforturile de ajutorare a cutremurelor din Turcia şi Siria. „Suntem întristaţi de pierderea tragică a multor vieţi”, a spus CEO-ul şi cofondatorul companiei, Ugur Sahin.

„În acelaşi timp, situaţia umanitară din Ucraina rămâne îngrozitoare. Gândurile noastre sunt la toţi cei care şi-au pierdut pe cei dragi. Suntem recunoscători primilor respondenţi şi celor care lucrează continuu pentru a salva vieţi şi a-i sprijini pe cei afectaţi. Ne-am dori să contribuie la ajutorul umanitar din Turcia şi Siria donând 500.000 de euro organizaţiei non-profit Aktionsbündnis Katastrophenhilfe (Alianţa de Acţiune pentru Asistenţă în caz de Dezastre) şi 500.000 de euro organizaţiei de ajutorare a refugiaţilor „Uno-Flüchtlingshilfe”, partener al Naţiunilor Unite pentru refugiaţi (UNHCR) în Germania”.

„Continuăm să monitorizăm îndeaproape situaţia – adaugă managerul – şi în ceea ce priveşte angajaţii noştri turci şi oferim ajutor individual dacă este necesar. În numele întregului Consiliu de Administraţie, le mulţumesc şi colegilor noştri care în aceste situaţii oferă sprijin în calitate de voluntari şi participa la campanii de donaţii”.

UPDATE 12:00 Cadavrul unui cetăţean australian a fost găsit în Turcia

Cadavrul unui cetăţean australian ucis în cutremurul care a lovit ţara luni a fost găsit în Turcia, a declarat de Linda Scott, consilier municipal din Sydney, potrivit CNN. Acesta este Can Pahali, cunoscut şi sub numele de John, care a fost în vacanţă în provincia Hatay pentru a-şi vizita familia care locuieşte în Turcia. Acest lucru a fost raportat de postul Nine News.

UPDATE 11:40 Fostul comandant cecen conduce ajutorul rusesc

Un fost comandant cecen, căutat de Ucraina pentru presupuse crime de război, conduce operaţiuni de ajutor ruseşti în sudul Turciei, lovit în ultimele zile de un cutremur devastator. Raportează CNN, subliniind modul în care se crede că Daniil Martynov este apropiat de Ramzan Kadyrov, alături de care a apărut în mai multe videoclipuri postate pe canalul Telegram al liderului cecen. În ultimele zile, Martynov a acordat mai multe interviuri presei ruse din zona cutremurului din Turcia, în calitate de consilier al Ministerului rus pentru Situaţii de Urgenţă. În august anul trecut, serviciul de securitate ucrainean, SBU, a denunţat modul în care Martynov a comis o serie de crime de război în oraşul Borodianka, la nord de Kiev, definindu-l drept adjunct al şefului trupelor Gărzii Naţionale din Cecenia. Potrivit SBU, Martynov ar fi gestionat ocuparea spitalului de psihiatrie Borodianka şi la ordinul său „aproape 500 de persoane au fost luate ostatici”. Martynov a fost amendat în 2020 de Departamentul de Trezorerie al SUA pentru „încălcări grave ale drepturilor omului în Rusia”.

UPDATE 11:30 Ajutor din România către Turcia. Echipe de salvare, medici şi câini de salvare

România va trimite în curând o a doua echipă de căutare şi salvare în Turcia, împreună cu medici şi patru echipe de câini de salvare. Într-o notă oficială, Ministerul de Externe a mai subliniat că România va asigura transportul altor echipe de salvare din alte state şi că ţara balcanică va extrage din rezervele de stat bunurile necesare pentru a le trimite victimelor cutremurului. Prima echipă este deja la lucru în zona de nord-vest a Antakya.

UPDATE 11:10 Alţi români aduşi în ţară

UPDATE 10:30 Preşedinta Taiwanului donează o lună de salariu pentru eforturile de ajutorare din Turcia

Preşedinta Taiwanului, Tsai Ing-wen, şi vicepreşedintele William Lai vor dona fiecare o lună de salariu pentru asistenţa cutremurului din Turcia, au anunţat joi birourile prezidenţiale. Tsai şi Lai, despre care se aşteaptă să candideze la funcţia de preşedinte la alegerile de anul viitor, „speră ca Turcia să-şi reconstruiască patria cât mai curând posibil”, a declarat biroul prezidenţial într-un comunicat.

Anul trecut, Tsai şi Lai au donat, de asemenea, un salariu de o lună pentru a ajuta la eforturile de ajutor umanitar pentru Ucraina devastată de război. Tsai câştigă aproximativ 400.000 USD pe lună (13.300 USD). Taiwanul, care este lovit frecvent de cutremure, a anunţat deja două milioane de dolari pentru ajutor în caz de dezastru şi a trimis două echipe de salvare în Turcia, pentru a ajuta la căutarea supravieţuitorilor. Miercuri, Tsai a vorbit prin apel video cu câteva echipe taiwaneze prezente la faţa locului.

„Aş dori să mulţumesc tuturor membrilor pentru că nu se tem de greutăţi şi depun toate eforturile pentru ca Taiwan şi Turcia să se poată ajuta reciproc”, a scris ea pe pagina sa de Facebook. Turcia s-a alăturat eforturilor internaţionale şi a trimis lucrători de ajutor în Taiwan în 1999, după ce un cutremur masiv a ucis peste 2.000 de oameni.

Turcia, ca majoritatea ţărilor, nu are legături diplomatice cu Taiwanul revendicat de China, dar cele două ţări au de facto ambasade în capitalele lor şi există zboruri directe între Istanbul şi Taipei (1 USD = 30,0550 USD taiwanezi).

UPDATE 10:10 Erdogan şi Assad sunt acuzaţi de întârzieri în eforturile de ajutorare

Mulţi turci s-au plâns de lipsa de echipamente, expertiză şi sprijin pentru salvarea persoanelor prinse în capcană, uneori chiar şi atunci când s-au auzit strigăte de ajutor.

„Unde este statul? Unde au fost de două zile? Îi implorăm. Să o facem, putem să-i scoatem afară", a spus SabihaAlinak noaptea trecută lângă o clădire prăbuşită acoperită de zăpadă în oraşul Malatya, unde se aflau tinerii ei. membri ai familiei prinşi. Scene şi nemulţumiri similare în Siria vecină, al cărei nord a fost puternic afectat de uriaşul cutremur de luni şi unde numărul morţilor a crescut la cel puţin 3.000, potrivit guvernului şi a unui serviciu de ajutor care operează în nord-vestul controlat de civili. Ambasadorul sirian la ONU a recunoscut că guvernul are o „lipsă de capabilităţi şi echipamente”, dând vina pe mai mult de un deceniu de război civil în ţara sa şi sancţiunile occidentale.

Numărul morţilor în ambele ţări va creşte, deoarece sute de clădiri prăbuşite din multe oraşe au devenit morminte pentru oamenii care dormeau în momentul cutremurului. În oraşul turc Antakya, zeci de cadavre, unele acoperite cu pături şi cearşafuri, iar altele în saci de cadavre, erau aliniate la pământ în faţa unui spital.

În Siria, eforturile de ajutorare sunt complicate de un conflict care a divizat naţiunea şi i-a distrus infrastructura. Livrarea de ajutor umanitar ONU prin Turcia către milioane de oameni din nord-vestul Siriei ar putea relua joi, după ce operaţiunea de lungă durată a fost oprită de cutremur, au spus aceştia.

UPDATE 09:40 Peste 16.000 de victime

Bilanţul cutremurului violent care a zguduit Turcia şi Siria continuă să crească şi acum are peste 16.000 de victime. Potrivit autorităţilor guvernamentale din domeniul sănătăţii, 12.873 de persoane au murit în Turcia şi 3.162 în Siria, rezultând un bilanţ total de 16.035 de victime confirmate. Între timp, operaţiunile salvatorilor nu se opresc.

UPDATE 09:00 Numărul morţilor creşte la 15.000, aproape 63.000 de răniţi în Turcia până acum

Numărul deceselor provocate de cutremur în Turcia şi Siria a depăşit 15.000 după ce mai multe cadavre au fost găsite în moloz. Cel puţin 62.914 de persoane au fost rănite în Turcia la domiciliul cutremurelor care au zguduit sudul ţării: a anunţat agenţia de urgenţă şi dezastre Ankara (AFAD), potrivit televiziunii de stat Trt. De asemenea, agenţia a confirmat că până în prezent sunt cel puţin 12.391 de victime confirmate în ţară.

UPDATE 08:40 Twitter a fost blocat în Turcia

Twitter este blocat în Turcia pe mai multe reţele. Acest lucru a fost raportat de grupul NetBlocks care monitorizează întreruperile serviciului de internet, precizând că nu a fost oferită nicio explicaţie oficială, dar că blocada vine într-un moment în care autorităţile şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la dezinformarea online în urma cutremurelor care au afectat sudul Turciei, precum şi nordul Siriei. The New York Times relatează că natura coordonată a blocadei pare să sugereze că este rezultatul unui ordin din partea guvernului, potrivit Alp Toker, directorul NetBlocks. Tot potrivit lui Toker, blocarea ar fi fost efectuată cu software instalat de furnizorii de telecomunicaţii care pot împiedica încărcarea unor site-uri şi servicii specifice.

Până acum Twitter se număra printre canalele folosite pentru a da indicaţii cu privire la locul unde se aflau persoanele prinse sub dărâmături, însă ieri poliţia turcă a raportat că au arestat cel puţin 4 persoane acuzate că au difuzat informaţii false pe platformă. The Guardian aminteşte că astăzi preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a avertizat cetăţenii să asculte doar canalele oficiale de informare şi nu pe cele pe care le-a definit drept „provocatoare”.

În timpul unei vizite în zonele afectate de cutremur, Erdogan a recunoscut că au existat „probleme” în primele etape ale eforturilor de ajutorare, dar a adăugat că „azi este mai bine şi mâine va fi şi mai bine”.

UPDATE 08:20 Eroism românesc în Turcia

UPDATE 07:20 Un fotbalist celebru de la Galatasaray ajută echipele de salvare

Criticii au susţinut că răspunsul serviciilor de urgenţă a fost prea lent şi că guvernul a fost slab pregătit. Erdogan a recunoscut că guvernul a întâmpinat unele probleme, dar a declarat că situaţia este acum "sub control".

Liderul principalului partid de opoziţie din Turcia, Kemal Kilicdaroglu, nu a fost de acord. "Dacă există o persoană responsabilă pentru acest lucru, acela este Erdogan", a spus el.

Preşedintele a respins acuzaţia şi a declarat că este nevoie de unitate în urma dezastrului: "Într-o perioadă ca aceasta, nu pot suporta ca oamenii să desfăşoare campanii negative în interes politic", a declarat el reporterilor din Hatay.

Mii de supravieţuitori au petrecut o a treia noapte în frig, iar speranţa dispare pentru mulţi dintre cei prinşi sub dărâmături.

Un oficial al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii a avertizat că supravieţuitorii ar putea fi puternic afectaţi de temperaturile scăzute.

"Avem o mulţime de oameni care au supravieţuit în aer liber, în condiţii din ce în ce mai rele şi îngrozitoare", a declarat miercuri Robert Holden, managerul de intervenţie în caz de cutremur al OMS.

"Suntem în pericol de a asista la un dezastru secundar care ar putea provoca daune mai multor persoane decât dezastrul iniţial dacă nu ne mişcăm în acelaşi ritm şi cu aceeaşi intensitate cu care o facem în ceea ce priveşte căutarea şi salvarea."

În Siria, ţară vecină, eforturile de ajutorare au fost complicate de anii de conflict care au distrus infrastructura.

Punctul de trecere Bab al-Hawa dintre Turcia şi Siria a fost închis de la cutremur, deoarece drumurile au fost grav avariate.

În timp ce un oficial de rang înalt al ONU a declarat că drumul ar putea fi accesibil în curând, ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu a confirmat că ţara lucrează pentru a deschide alte două treceri de frontieră pentru a ajuta la intrarea ajutoarelor în ţară.

"Există unele dificultăţi în ceea ce priveşte ajutoarele Turciei şi ale comunităţii internaţionale care ajung în Siria. Din acest motiv, se depun eforturi pentru a deschide încă două treceri de frontieră", a declarat el.

UE a confirmat că va trimite un ajutor de 3,5 milioane de euro în Siria, în urma unei cereri de asistenţă din partea guvernului, dar a precizat că ajutorul trebuie să fie livrat atât în zonele controlate de guvern, cât şi în cele controlate de rebeli.

Peste 1 500 de persoane au murit numai în provincia Idlib, iar un consilier al preşedintelui sirian Bashar al-Assad a declarat că sancţiunile împiedică Siria să primească ajutorul de care are nevoie.

"Nu avem suficiente buldozere, nu avem suficiente macarale, nu avem suficient petrol din cauza sancţiunilor europene şi americane", a declarat Bouthaina Shabban.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici