Doctor în Imunologie: Statistici manipulate şi studii neterminate, cauzele informaţiilor contradictorii privind pandemia

  • Apar studii în prepublicare. Este acel MedRxiv, un soi de revistă online, în care sunt studiile publicate, dar în aşteptare;
  • Ulterior, unele studii sunt retrase, dar între timp rezultatele acestora sunt făcute publice prin intermediul presei;
  • Un experiment ştiinţific trebuie foarte riguros verificat şi repetat;
  • Statisticile în unele experimente pot fi manipulate prin scoaterea de date şi împingerea unora mai în faţă.
54430 afișări
Imaginea articolului Doctor în Imunologie: Statistici manipulate şi studii neterminate, cauzele informaţiilor contradictorii privind pandemia

Doctorul în imunologie Radu Ciornei are o serie de explicaţii privind informaţiile contradictorii şi des modificate în legătură cu pandemia, cum ar fi eficienţa vaccinurilor, gradul de contagiozitate al diferitelor tulpini şi măsurile care trebuie adoptate pentru încetinirea răspândirii virusului. Domnul Ciornei susţine că de multe ori apar în spaţiul public rezultatele unor studii ştiinţifice care nu au fost finalizate. Este vorba despre studii aflate în prepublicare care aşteaptă opiniile altor cercetători: ”Apar studii în prepublicare. Foarte multe. Este acel MedRxiv, un soi de revistă online, în care sunt studiile publicate, dar în aşteptare. Însă, toată lumea poată să le vadă. Ele nu sunt duse până la capăt. Ele sunt prezentate altor savanţi. Ştiţi, este acest peer review. Peer review înseamnă că îţi revizuiesc lucrarea trei profesori diferiţi din trei centre diferite”.

Doctorul în imunologie susţine că foarte multe din respectivele studii sunt ulterior retrase, dar între timp rezultate acestora ajung în spaţiul public prin intermediul presei, fiindcă acestea stau în aşteptare pe site-uri cu circuit deschis: ”Foarte multe sunt retrase. Dar informaţia de acolo se duce. Eu sunt împotriva acestui lucru. Până când un experiment ştiinţific nu este foarte riguros verificat şi repetat... Aici este principalul lucru al vieţii ştiinţifice: repetabilitatea. Sunt experimente care se fac şi nu mai pot fi repetate. Aceste jurnale ştiinţifice ce sunt, de fapt? Sunt nişte concluzii ale unui studiu, dar tu trebuie să prezenţi oamenilor acel studiu. Cum l-ai făcut? Trebuie să-l prezinţi ca pe o reţetă de bucătărie, trebuie să-l prezinţi în cel mai mic amănunt posibil. Ce-ai folosit, de la ce firmă, ce lot, cu ce pipetă ai lucrat... Absolut totul poate influenţa. Omul care este pe partea cealaltă a globului dacă vrea să verifice ceea ce ai făcut ia exact aceleaşi lucruri şi trebuie să se întâmple la fel”.

Radu Ciornei mai spune că un element foarte important îl reprezintă statistica, despre care afirmă că adesea este manipulată: ”Statistica în ştiinţă contează foarte mult. Uneori sunt foarte multe manipulări statistice. În articolele de ştiinţă, în momentul de faţă, se apreciază că aproximativ 30-35% au date false. Statisticile în unele experimente pot fi manipulate prin scoaterea de date şi împingerea unora mai în faţă. De multe ori când citim un articol trebuie să vedem cine a comandat studiul. Asta contează mult”.

Doctorul în imunologie susţine că foarte importantă este structura grupului de persoane care participă la un experiment: ”Pentru concluzii valabile trebuie, exact ca în sondajele de opinie, ca eşantionul să fie reprezentativ, având în vedere că fiziologia variază funcţie de sex, vârstă şi stare de sănătate”.

Radu Ciornei a absolvit Facultatea de Medicină din Iaşi în 1996, a lucrat ca medic de familie într-o localitate rurală, a fost asistent la o catedră de Anatomie şi a făcut un an de rezidenţiat în medicina de familie şi doi ani de rezidenţiat în radiologie. Apoi, domnul Ciornei a plecat din ţară şi a făcut doctoratul în imunologie la University of Kentucky din Statele Unite ale Americii. În prezent, Radu Ciornei este deputat USR şi membru al Comisiei pentru Sănătate şi Familie din Camera Deputaţilor.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici