Experţi: În trei luni, 60% din cazurile de Covid-19 din Bucureşti vor fi cu tulpina din Marea Britanie

  • Tulpina britanică s-a răspândit în peste 60 de ţări şi circulă şi la noi în comunitate.
  • Din cele cinci cazuri confirmate până acum, unul singur are istoric de călătorie în Marea Britanie, un bărbat din Suceava.
  • Tulpina britanică a fost depistată şi în Constanţa la un pensionar de 69 de ani
4703 afișări
Imaginea articolului Experţi: În trei luni, 60% din cazurile de Covid-19 din Bucureşti vor fi cu tulpina din Marea Britanie

Experţi: În trei luni, 60% din cazurile de Covid-19 din Bucureşti vor fi cu tulpina din Marea Britanie

Tulpina britanică a ajuns şi în România, cel mai nou caz fiind un pensionar de 69 de ani din Constanţa. Acesta nu a călătorit în Marea Britanie şi nici nu a avut contact cu alte persoane infectate cu această tulpină.

În total, în România au fost depistate cinci astfel de cazuri cu noua variantă de coronavirus.

Nciuna dintre aceste persoane nu a întâmpinat probleme grave, toţi sunt în izolare la domiciliu sub tratamentul dat de medicul de familie.

Şeful departamentului pentru situaţii de urgenţă, Raed Arafat spune că se aşteaptă ca în următoarea perioadă numărul de contaminări cu această tulpină să crească.

Epidemiologul Octavian Jurma estimează ca în 3 luni 60% din cazurile din Bucureşti vor fi cu noua tulpină.

Varianta britanică este cu 70% mai contagioasă şi pune în alertă întrega lume.

În Israel toate zborurile au fost anulate. Marea Britanie înăspreşte restricţiile, la fel şi Germania.

Dar ca să ştim cât de răspândită este tulpina şi la noi e nevoie de analize de laborator speciale, numite secvenţiere.

La noi se fac, deocamdată, foarte puţine, deşi Comisia Europeană a cerut să analizăm între 5 şi 10 la sută din testele pozitive.

Secvenţirea nu este o regulă la noi, este selectivă.

„Exista aşa zisele tulpini suspecte. Am avut situaţii în care anumite gene care sugerează posibilitatea să fie o tulpina de tip britanica care face pe omul de laborator se supune aceasta tulpina unui proces de secvenţiere. Este un proces laborios şi costisitor. Din câte ştiu eu costa circa 500 de euro o secvenţiere de tulpina”, spune Adriana Pistol, şefa Institutului Naţional de Sănătate Publică.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici