Fotografii care au făcut istorie. Costi Duma, fotograful Revoluţiei de la Timişoara, despre modul în care făcea poze în acele zile

  • La Revoluţia din 1989 au fost 5.255 de victime : 1.166 de morţi şi 4.089 de răniţi
  • Constantin Duma este fotograful Revoluţiei de la Timişoara
  • În decembrie 1989, avea 38 de ani şi era angajat al Inspectoratului Şcolar
1036 afișări
Imaginea articolului Fotografii care au făcut istorie. Costi Duma, fotograful Revoluţiei de la Timişoara, despre modul în care făcea poze în acele zile

Fotografii care au făcut istorie. Costi Duma, fotograful Revouţiei de la Timişoara, despre modul în care făcea poze în acele zile

Fotograful Costi Duma arată câteva fotografii de la Revoluţie, chiar în locurile în care au fost făcute.

Ce s-a schimbat în 31 de ani?

  • „Am făcut o imagine în faţa tancurilor, cu Opera. Aici erau parcate trei tancuri. Asta e imaginea cu tancul flancat în partea stângă. Acum, avem aici un fast food care ne onorează cu mâncare bună. Cu siguranţă te întrebi cât de greu au fost făcute astfel de poze. Costi este unul dintre fotografii Revoluţiei de la Timişoara”, spune Costi Duma, fotograf.

Acum, Costi este relaxat. Dar, în urmă cu 31 de ani îi era frică. Se temea pentru viaţa lui, dar şi pentru a familiei.

  • „Fotografiam din hanorac. Scoteam aparatul, făceam două poze, repede şi îl băgam înapoi. Mergeam acasă şi ascundeam filmele, pentru că te aşteptai oricând la repercusiuni”, mai povesteşte Duma.

Şi tot aşa, zi de zi, o lua de la capăt. Nu s-a lăsat învins de frică. Deşi a imortalizat momente cumplite. Şi le-a şi trăit la intensitate maximă.

  • „Magazinul de acolo ardea, aici a venit o maşină de pompieri, pe care oamenii au atacat-o. Aici erau oameni, militari, în ţinută militară, ca şi cum ar fi militari în termen, cu pistol mitralieră”, îşi mai aminteşte fotograful.

Şi uite aşa a făcut mii de poze. Poze care să ne aducă aminte de preţul plătit atunci. De sacrificiile celor cărora astăzi, le datorăm libertatea.

 

 

 

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici