Inflamația cronică nu este legată în mod explicit de îmbătrânire – studiu

Publicat: 02 07. 2025, 10:03

Se consideră că inflamația cronică accelerează procesul de îmbătrânire și contribuie la diverse afecțiuni de sănătate, cum ar fi boala Alzheimer, artrita, cancerul, bolile de inimă și diabetul de tip 2.

Cercetătorii au crezut mult timp că majoritatea persoanelor în vârstă vor suferi de ”inflammaging” pe măsură ce îmbătrânesc.

Cu toate acestea, studiul, publicat săptămâna aceasta în Nature Age, a constatat că persoanele din zonele neindustrializate experimentează inflamația în mod diferit față de cele din zonele urbane și că ar putea exista o altă cauză în spatele acesteia.

Desfășurarea studiului

Cercetătorii au comparat viața a două populații indigene, neindustrializate – Tsimane din Amazonul bolivian și Orang Asli din Peninsula Malaezia – cu două grupuri din Italia și Singapore.

Aceștia au comparat probele de sânge de la aproximativ 2.800 de adulți cu vârste cuprinse între 18 și 95 de ani din cele patru grupuri.

Ei au descoperit că inflamația cronică nu este legată în mod explicit de îmbătrânire, ci că dieta, stilul de viață și factorii de mediu sunt factori mai importanți decât se credea anterior.

Studiul a arătat, de asemenea, că inflamația în grupurile neindustrializate nu părea să crească odată cu înaintarea în vârstă a subiecților, potrivit Independent.

Alan Cohen, profesor asociat de științe ale sănătății mediului la Universitatea Columbia și coautor al studiului, a declarat că rezultatele sugerează că inflamația este „mai complexă decât înțelegem în prezent”.

„Tsimane și Orang Asli diferă de noi în toate aceste aspecte”, a declarat el. „Concluzia studiului nostru nu este că trebuie să fim mai activi, ci să punem la îndoială ideea că înțelegem bine biologia și că o putem controla în detaliu”.

Cu toate acestea, alți experți au transmis un mesaj de precauție înainte de a trage concluzii pripite din acest studiu.

Vishwa Deep Dixit, directorul Centrului Yale pentru Cercetarea Îmbătrânirii, a declarat pentru New York Times că nu este surprinzător faptul că persoanele mai puțin expuse la poluare au rate mai mici de boli cronice.

Concluziile ar trebui să conducă la o discuție valoroasă, dar ar fi nevoie de studii suplimentare „înainte de a rescrie narațiunea despre inflamarea asociată îmbătrânirii”, a adăugat profesorul de farmacologie de la Facultatea de Medicină a Universității din Virginia, Bimal Desai.