Masonii români şi-au demis Marele Maestru

  • Radu Bălănescu şi echipa sa au fost demişi de la conducerea MLNR
  • Hotărârea Comisiei Speciale a fost luată cu unanimitate de voturi
  • Preşedintele Comisiei este autorul Constituţiei MLNR
40515 afișări
Imaginea articolului Masonii români şi-au demis Marele Maestru

Masonii români şi-au demis Marele Maestru

Informaţii din interiorul Marii Loji Naţionale din România confirmă că a avut loc un nou episod dramatic din conflictul care zguduie de luni de zile organizaţia. Pentru a înţelege mai bine, o scurtă recapitulare e necesară.

Deciziile recente ale Marelui Maestru au provocat un val de nemulţumiri interne cu ecouri internaţionale. Dacă masonii români îl acuză pe Radu Bălănescu de încălcarea Constituţiei masonice, abuz de putere şi exprimă suspiciuni de fraudă financiară, cei străini l-au atenţionat în scris, cu o duritate fără precedent, că acţiunile sale contravin ”Regularităţii”. Adică principiilor, procedurilor şi vechilor cutume, fără de care masoneria nu poate fi considerată cu adevărat masonerie în nici o ţară din lume. Secretarul Executiv al Conferinţei Mondiale a Marilor Loji Regulare i-a înapoiat în semn de avertisment, public şi oficial, titlul onorific primit cândva de la Bălănescu. Gestul său este urmat, pe rând, şi de alţi Mari Maeştri din întreaga lume. Penibil pentru Radu Bălănescu, dar şi ruşinos pentru România, pe care pretinde că o apără. (VEZI scrisorile Marilor Loji din Pennsylvania, Michigan, New Jersey, Spania)

Aşa cum v-am mai informat, în ultimele săptămâni s-a constituit Comisia Specială, organism prevăzut de Constituţia şi Regulamentul MLNR la punctul 9.4 al capitolului „Justiţia masonică”, tocmai pentru astfel de situaţii. Din ea fac parte personalităţi marcante ale organizaţiei, membri fondatori ai MLNR, care şi-au ales drept preşedinte al Comisiei Speciale tocmai pe autorul Constituţiei, el însuşi Mare Maestru de Onoare. (Vezi documentul AICI)

Prima hotărâre a Comisiei Speciale a fost de a-l suspenda din funcţie, constituţional, pe Radu Bălănescu, pentru a putea cerceta eventualele abuzuri reclamate de către membri. Acesta nu doar a ţinut secretă suspendarea sa faţă de ceilalţi membri, dar a contestat cu argumente puerile legalitatea Comisiei: întâi i-a ”excomunicat” pe toţi membrii acesteia, apoi a pretextat că nu aveau dreptul să-l cerceteze, ei fiind...”excomunicaţi”.

De atunci, într-un reflex ceauşist, se tot prevalează de cele peste 94 de procente ale votului cu care, prin apatia membrilor, a fost ales în urmă cu câţiva ani. Dar fraţii realizează din ce în ce mai mult şi mai mulţi că votul nu i-a fost dat pentru a nesocoti Constituţia masonică, ci dimpotrivă.

Pe 29 iunie, Comisia Specială s-a reunit şi i-a aşteptat pe acuzaţi, care nu s-au prezentat. După deliberări, comisia a decis demiterea lui Radu Bălănescu din funcţia de Mare Maestru şi a unora dintre apropiaţii săi din poziţiile-cheie ale organizaţiei. Hotărârea, luată cu unanimitate de voturi, este definitivă. (Documentul original AICI) Printre cei câţiva membri MLNR cărora le-am cerut să comenteze ştirea, părerile sunt încă împărţite, unii acuzând lipsa informaţiilor, datorată ascunderii faptelor. Toţi sunt însă de acord cu un lucru: este extrem de trist că a trebuit să se ajungă aici. Toţi deplâng vrajba dintre fraţi şi prejudiciile de imagine la nivel internaţional. O demisie a lui Radu Bălănescu după zece ani de mandat, cea mai lungă domnie masonică din lume, ar fi rezolvat elegant şi demn situaţia. Nu a fost însă aşa. Privilegiile şi avantajele materiale, relaţionale şi de carieră de care s-a bucurat atâţia ani în poziţia de autointitulat „şef al masoneriei române”, au cântărit pentru el mai mult decât onoarea. Se pare că nici acum nu îşi va recunoaşte înfrângerea, probabil invocând, potrivit unui obicei mai nou al său, că are înaltă susţinere politică precum şi sprijinul celor doi şefi ai unor anumite instituţii din afara (?) masoneriei.

Între timp, Comisia Specială urmează să convoace cât mai curând un ”convent extraordinar”, adică un congres de alegeri, pentru a oferi masonilor din MLNR posibilitatea să-şi decidă o nouă conducere. Data va fi aleasă în funcţie de evoluţia situaţiei sanitare din România, în contextul limitării adunărilor publice din cauza epidemiei Covid-19. Ce este însă sigur încă de pe acum este că noii lideri ce vor fi aleşi vor trebui să se dovedească democratici şi constituţionali pe plan intern şi regulari pe plan internaţional. Acţiunile lui Radu Bălănescu au trezit, nu numai printre masonii români, o suspiciune vigilentă.

Rămâne însă răul făcut de către profesorul universitar doctor director preşedinte mare maestru Radu Bălănescu imaginii masoneriei române pe plan intern şi imaginii României la nivel global, un rău care nu se va putea vindeca decât cu tratamentul unui alt doctor, cu mult mai puţine titluri zornăitoare: timpul.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici