Turul doi al alegerilor prezidențiale ce au avut loc pe 18 mai și în care s-a impus Nicușor Dan cu 53,4% la 46,6% în fața lui George Simon, contestat la CCR
Inițiatorul contestației este Asociația „Centrul pentru Politici Locale”, care a făcut anunțul printr-un comunicat.
Dosarul 2050 F/2025 a fost înregistrat la CCR și se regăsește pe platforma Curții Constituționale cu titlul „dosar în faza de raport”.
Informația privind dosarul a fost prima dată relatată de Hotnews.
„Alegerea Președintelui României, compromisă. Contestăm turul II al alegerilor din 18 mai 2025. Asociația Centrul pentru Politici Locale, împreună cu un grup de avocați de elită, anunță declanșarea procedurilor legale de contestare a turului II al alegerilor prezidențiale din 18 mai 2025. Alegerile au fost marcate de fraude electorale grave, documentate și semnalate din multiple surse, iar ceea ce s-a petrecut NU poate fi trecut sub tăcere.Refuzăm să fim martorii unei farse naționale. Refuzăm să acceptăm o fraudă ca fiind democrație”, precizează în comunicat inițiatorii contestației.
Asociația a făcut contestații și pentru Călin Georgescu
Asociația „Centrul pentru Politici Locale” a depus recent și o contestație privind măsurile juridice luate împotriva lui Călin Georgescu.
Contactat de Gândul, la vremea respectivă, președintele asociației cu sediul în Alba Iulia, a declarat că speră să obțină „dreptate” pentru Călin Georgescu, deși nu l-a cunoscut și nu l-a întâlnit vreodată.
„Nu am nicio legătură cu dl Georgescu. Sincer, nu-l cunosc. Mi-ar face plăcere să-l cunosc, dar nu-l cunosc. Am considerat, patriot fiind, să facem lucrul ăsta. Nu l-am văzut în viața mea.
Asociația mea s-a clădit pe sistemul domnului Călin Georgescu. Cred în fiecare secundă în ideile dumnealui”, a declarat atunci pentru Gândul președintele Asociației „Centrul pentru Politici Locale”, Radu Ciobotea.
Alegerile pot fi contestate în termen de trei zile de la anunțarea rezultatelor
Curtea Constituțională urmează să discute miercuri cererea de anulare a turul al doilea, depusă de asociație.
Potrivit calendarului electoral, în termen de cel mult trei zile de la încheierea votării, cel mai târziu la 20 mai, ora 24:00, se pot depune cereri pentru anularea alegerilor, invocând suspiciuni de fraudă electorală.
Pot contesta partidele și candidații care au participat la alegeri, printr-o cerere temeinic motivate și însoțită de dovezile pe care se întemeiază.
Pânăj oi, BEC înaintează CCR dosarul cu rezultatele finale din turul doi al alegerilor prezidențiale. După primirea dosarului și soluționarea cererilor de anulare a scrutinului pentru fraudă electorală, instanța constituțională validează alegerile și publică rezultatul în Monitorul Oficial.