Prima pagină » Știrile zilei » Un robot a efectuat o operație realistă la vezica biliară „cu o precizie de 100%”

Un robot a efectuat o operație realistă la vezica biliară „cu o precizie de 100%”

Potrivit cercetătorilor de la Universitatea Johns Hopkins din SUA, robotul ar fi operat cu priceperea unui chirurg uman experimentat.
Un robot a efectuat o operație realistă la vezica biliară „cu o precizie de 100%”
Sursa foto: X
Mihaela Ionita
10 iul. 2025, 12:00, Social

Într-un „salt major” către utilizarea mai multor roboți în sălile de operație, o mașină antrenată pe baza unor videoclipuri cu operații chirurgicale a reușit să înlăture vezica biliară unui pacient realist.

Potrivit cercetătorilor de la Universitatea Johns Hopkins din SUA, robotul ar fi operat cu expertiza unui chirurg uman experimentat, chiar și în scenarii neașteptate, tipice pentru urgențele medicale din viața reală, potrivit SkyNews.

Robotul a fost capabil să răspundă și să învețe din comenzile vocale ale echipei, la fel ca un chirurg novice care lucrează cu un mentor.

Operația a cuprins 17 sarcini, robotul trebuind să identifice anumite canale și artere și să le prindă cu precizie, să plaseze strategic cleme și să taie părți cu foarfeca.

De asemenea, a fost capabil să se adapteze chiar și atunci când a fost introdus colorant, care a schimbat aspectul organelor și țesuturilor.

Axel Krieger, profesor asociat de inginerie mecanică, a declarat: „Această evoluție ne duce de la roboți care pot executa sarcini chirurgicale specifice la roboți care înțeleg cu adevărat procedurile chirurgicale”.

„Aceasta este o distincție esențială care ne apropie semnificativ de sisteme chirurgicale autonome viabile din punct de vedere clinic, care pot funcționa în realitatea haotică și imprevizibilă a îngrijirii reale a pacienților”.

Lucrarea a primit finanțare de la guvernul federal și a fost publicată în revista Science Robotics.

În 2022 a fost realizată prima operație autonomă de către un robot

În 2022, un robot a efectuat prima operație chirurgicală autonomă pe un porc. Cu toate acestea, a fost nevoie de țesuturi special marcate, operația s-a desfășurat într-un mediu strict controlat și a urmat un plan chirurgical rigid, prestabilit.

Krieger a spus că această fază a fost ca și cum ai învăța un robot să conducă pe un traseu atent cartografiat.

Dar noul sistem, a afirmat el, era „ca și cum ai învăța un robot să navigheze pe orice drum, în orice condiții, răspunzând în mod inteligent la orice întâlnește”.

El a adăugat: „Pentru mine, acest lucru arată cu adevărat că este posibil să se efectueze proceduri chirurgicale complexe în mod autonom”.

Noul sistem, care utilizează aceeași arhitectură de învățare automată care alimentează ChatGPT, se adaptează, de asemenea, la caracteristicile anatomice ale pacientului în timp real și funcționează pentru a se corecta singur.

Poate răspunde la comenzi vocale precum „prinde capul vezicii biliare” sau „mișcă brațul stâng puțin spre stânga” și apoi învață din acel feedback.

Ji Woong Kim, fost cercetător postdoctoral la Johns Hopkins, care lucrează acum la Universitatea Stanford, a declarat: „Munca noastră arată că modelele de AI pot fi suficient de fiabile pentru autonomia chirurgicală, ceva ce părea odată îndepărtat, dar care acum este demonstrabil viabil”.

Deși robotul a avut nevoie de mai mult timp pentru a efectua operația decât un chirurg uman, rezultatele au fost comparabile cu cele ale unui chirurg expert, au spus cercetătorii.

Echipa va antrena și testa sistemul pe mai multe tipuri de operații

Nuha Yassin, chirurg consultant colorectal, membru al consiliului și lider pentru viitorul chirurgiei, roboticii și chirurgiei digitale la Royal College of Surgeons of England (RCS England), a declarat: „Este întotdeauna interesant să vezi noi dezvoltări în domeniul inovației chirurgicale, în special în domenii precum robotica și chirurgia digitală.

Cu toate acestea, adevăratul test va fi cât de sigur și eficient pot fi transpuse rezultatele acestui studiu în încercări pe oameni. Trebuie să ne asigurăm că progresul nu se face în detrimentul siguranței pacienților”.