Unele medicamente pentru chimioterapie provoacă mai multe daune celulelor sănătoase decât se credea
Un nou studiu arată că unele medicamente pentru chimioterapie provoacă mai multe daune celulelor sănătoase decât alte opțiuni de chimioterapie.
Cercetătorii au descoperit patru noi semnături mutaționale, modele de deteriorare a ADN-ului lăsate de anumite clase de medicamente, legate de chimioterapie. De asemenea, au identificat unele medicamente care pot chiar „îmbătrâni artificial” celulele sanguine sănătoase prin aceste mutații.
Descoperirile, publicate marți, 1 iulie, în revista Nature Genetics, ar putea ajuta medicii să selecteze tratamente împotriva cancerului care provoacă daune minime organismului pacienților, atacând în același timp cancerul, spun oamenii de știință.
Cum afectează chimioterapia celulele sănătoase
Unele medicamente utilizate în chimioterapia cancerului distrug celulele care se divid rapid, deteriorându-le ADN-ul și provocând moartea celulară.
Deși celulele canceroase se încadrează în această descriere, există și celule sănătoase care se divid rapid, cum ar fi cele din măduva osoasă și sânge.
Acest nou studiu a avut ca scop să afle cum afectează chimioterapia aceste celule sănătoase și să o facă într-un mod fără precedent de detaliat.
Echipa de cercetare a comparat sângele a 23 de persoane, cu vârste cuprinse între 3 și 80 de ani, care au fost tratate anterior cu chimioterapie, cu sângele a nouă subiecți fără antecedente de cancer sau chimioterapie.
În total, persoanele din grupul tratat cu chimioterapie au primit 21 de terapii diferite, inclusiv platină și agenți alchilanți, care distrug celulele canceroase prin deteriorarea ADN-ului acestora.
Echipa a izolat celulele stem din sânge și celulele sanguine mature din grupuri. Au extras ADN-ul din celule și l-au supus secvențierii întregului genom.
Folosind modele matematice, au identificat o serie de semnături mutaționale în ADN-ul fiecărei celule, dintre care patru nu fuseseră raportate până atunci în baza de date COSMIC a semnăturilor mutaționale și se suspectează că sunt cauzate de chimioterapie.
Deși unele dintre semnături erau prezente în probele atât din grupul fără cancer, cât și din grupul tratat cu chimioterapie, 11 au apărut doar în grupul tratat cu chimioterapie. Printre acestea se numărau și cele patru semnături noi.
Dar, interesant, nu toate medicamentele din grupul tratat cu chimioterapie au cauzat același grad de mutații.
De exemplu, echipa a descoperit că ciclofosfamida, care este utilizată pentru tratarea cancerelor precum mielomul multiplu și cancerul de sân, provoacă mult mai puține mutații decât alte medicamente din aceeași clasă.
Mai multe mutații înseamnă un risc mai mare de a dezvolta un alt tip de cancer după tratament
Mai multe mutații înseamnă un risc mai mare de a dezvolta un alt tip de cancer după tratament, numit tumoră secundară. „Riscul de malignitate secundară cu ciclofosfamida este cunoscut a fi mai mic” decât cu alte medicamente din aceeași clasă, a declarat pentru Live Science prima autoare a studiului, dr. Emily Mitchell, hematolog și cercetător la Wellcome Sanger Institute și medic la Cambridge University Hospital. Cu toate acestea, riscul nu este zero.
Cancerul este cauzat de mutații care duc la creșterea necontrolată a celulelor. Dar mutațiile genetice, în general, sunt legate și de îmbătrânire.
„Fiecare celulă din corpul nostru acumulează mutații în mod constant, de-a lungul timpului”, a declarat dr. Francesco Maura, hematolog și cercetător la Memorial Sloan Kettering Cancer Center din New York, care nu a participat la studiu.
Când chimioterapia introduce mutații în celulele sanguine, în special în celulele stem sanguine, a spus el, „asta nu înseamnă neapărat că celulele stem sunt îmbătrânite; pur și simplu ai mai multe mutații”. Totuși, aceste mutații induse de chimioterapie prezintă același risc ca și mutațiile legate de vârstă, adică acumularea lor crește riscul de cancer.
Printre participanții la studiu, s-a numărat un copil de 3 ani care a urmat chimioterapie și care avea în sânge de 10 ori mai multe mutații decât copiii sănătoși de aceeași vârstă care nu au urmat tratament.
Celulele sanguine ale copilului păreau mai în vârstă decât cele ale unui participant la studiu în vârstă de 80 de ani care nu urmaseră niciodată chimioterapie.
Dar, deși acumularea de mutații face ca celulele să pară mai în vârstă, aceasta nu duce întotdeauna la creșterea tumorilor, la fel cum nu toți cei care îmbătrânesc fac cancer.
Obstacolele studiului
Studiul a avut limitări, cum ar fi dimensiunea redusă a eșantionului. Cercetătorii au recunoscut că studierea sângelui în eprubete ar fi putut denatura rezultatele, deoarece nu recreează în totalitate mediul corpului uman. Mitchell a spus că grupul ei ar dori să efectueze experimente similare cu o cohortă mai mare și cu sânge circulant, dar nu există planuri de a face acest lucru imediat.
Mitchell a indicat lucrarea ei și a colegilor săi publicată în 2024 în revista The Lancet Oncology ca exemplu al direcției în care ar putea merge acest tip de cercetare. Ei au demonstrat că o combinație alternativă de chimioterapie pentru limfomul Hodgkin a funcționat la fel de bine ca opțiunea standard, provocând în același timp mai puține mutații secundare.
Limfomul Hodgkin are o rată de vindecare ridicată, de peste 80%, dar pentru alte tipuri de cancer cu rate de vindecare mai mici, aplicarea acestei abordări poate fi mai dificilă.
În plus, tumorile secundare se dezvoltă în decursul a mai mulți ani, astfel încât pacienții trebuie să supraviețuiască o perioadă de timp după tratamentul inițial pentru a le întâlni.
Optimizarea medicamentelor chimioterapiei inițiale pentru a minimiza mutațiile nu ar fi utilă dacă ratele de supraviețuire pentru cancerul lor nu sunt ridicate.
În cuvintele lui Maura, „mai întâi, trebuie să vindeci [acel tip de] cancer. Apoi, lucrezi pentru a reduce toxicitatea tratamentului”.