Zeci de percheziţii în Capitală şi alte 19 judeţe, în cazul permiselor de conducere false

  • Peste 40 de percheziţii au avut loc, miercuri, la persoane acuzate că obţineau permis de conducere fraudulos în străinătate, apoi mergeau să îl schimbe cu unul valid, românesc.
  • Aproape 50 de oameni sunt duşi la audieri, acţiunea de miercuri fiind continuarea celei demarate încă din luna martie.
1027 afișări
Imaginea articolului Zeci de percheziţii în Capitală şi alte 19 judeţe, în cazul permiselor de conducere false

Zeci de percheziţii în Capitală şi alte 19 judeţe, în cazul permiselor de conducere false

Peste 40 de percheziţii au avut loc, miercuri, la persoane acuzate că obţineau permis de conducere fraudulos în străinătate, apoi mergeau să îl schimbe cu unul valid, românesc. Aproape 50 de oameni sunt duşi la audieri, acţiunea de miercuri fiind continuarea celei demarate încă din luna martie.

Poliţiştii şi procurorii fac miercuri 41 de percheziţii în 19 judeţe şi în Bucureşti, pentru destructurarea unei grupări infracţionale, formată din cetăţeni români şi străini, care ar fi facilitat obţinerea ilegală de permise de conducere româneşti, prin preschimbarea unor permise contrafăcute eliberate de autorităţi din alte state.

Oamenii legii pun în executare 48 de mandate de aducere în judeţele Arad, Argeş, Bacău, Bihor, Botoşani, Călăraşi, Constanţa, Dâmboviţa, Giurgiu, Gorj, Hunedoara, Ialomiţa, Iaşi, Ilfov, Olt, Prahova, Teleorman, Vaslui, Vâlcea şi în municipiul Bucureşti.

„Din anchetă au rezultat indicii că, începând cu a doua jumătate a anului 2019 şi până în prezent, în judeţele Dâmboviţa, Ilfov şi în municipiul Bucureşti, s-ar fi constituit un grup infracţional organizat, compus iniţial din 9 membri (cetăţeni români şi străini), la care ulterior au aderat şi alţi cetăţeni români. Grupul ar fi fost profilat pe săvâşirea de infracţiuni din sfera criminalităţii informatice, precum şi infracţiuni de fals şi de corupţie. Scopul grupului l-ar fi reprezentat obţinerea de venituri ilicite, prin înlesnirea obţinerii contra-cost şi în mod fraudulos a unor permise de conducere pentru mai mulţi cetăţeni români care nu posedau competenţele necesare obţinerii dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice din România”, au transmis, miercuri, reprezentanţii Poliţiei Române.

Potrivit acestora, cei interesaţi de obţinerea unor permise de conducere ar fi pus la dispoziţia membrilor grupării datele de identificare personale, o fotografie şi un specimen de semnătură, care ar fi fost transmise în străinătate, pentru întocmirea permiselor. Ulterior, documentele realizate fraudulos ar fi fost expediate în România, iar cetăţenii români care intrau în posesia acestora s-ar fi prezentat la serviciile de profil pentru preschimbarea permiselor de conducere străine cu permise de româneşti.

Suma totală achitată de un beneficiar al unui astfel de permis ar fi fost de aproximativ 3.000 de euro, aceasta reprezentând diferite comisioane percepute de cetăţenii români şi străini implicaţi.

Potrivit Poliţiei Române, până în prezent au fost identificaţi peste 100 de cetăţeni români, care fie ar fi obţinut permise româneşti, fie ar fi depus documentele la autorităţile competente pentru preschimbarea permiselor obţinute ilicit, o parte dintre aceştia fiind deja semnalaţi cu diferite încălcări ale normelor la regimul circulaţiei rutiere.

Persoanele vizate vor fi duse la sediul DIICOT Ploieşti, pentru audieri, urmând ca, după finalizarea acestora, procurorul de caz să dispună măsurile legale ce se impun.

Poliţiştii BCCO Ploieşti şi procurorii DIICOT Ploieşti continuă cercetările sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, fals intelectual, uz de fals, acces ilegal la un sistem informatic, fals informatic, dare de mită şi luare de mită.

Acţiunea de meircuri este o continuare a activităţii din data de 8 iulie (dată la care au fost puse în executare 61 de mandate de percheziţie domiciliară şi 79 de mandate de aducere), ancheta fiind iniţiată, în luna martie 2020, în Ploieşti şi extinsă, ulterior, în mai multe judeţe ale ţării şi în Bucureşti.

Procurorii DIICOT au trimis în judecată un număr de 52 de inculpaţi.

„În cauză, s-a reţinut faptul că o parte dintre membrii grupului infracţional organizat se ocupau de intermedierea obţinerii permiselor de conducere eliberate, fără îndeplinirea condiţiilor legale, pe numele unor cetăţeni români, de autorităţile competente dintr-o ţară africană, iar o altă parte derulau activităţi de recrutare a persoanelor, cetăţeni români, interesaţi de obţinerea frauduloasă a unor asemenea înscrisuri”, spun procurorii DIICOT.

Astfel, cei care plăteau suma cerută au obţinut permis de conducere pentru diverse categorii, inclusiv C, D sau E.

Sumele de bani pentru obţinerea permisului, cuprinse între 2.000 şi 3.000 de euro (sau echivalent în alte monede) erau expediate prin intermediul serviciilor de transfer monetar, de către membrii reţelei infracţionale care acţionau pe teritoriul ţării africane, iar permisele de conducere emise de autorităţile competente din ţara africană erau expediate către România prin intermediul unei societăţi de curierat. Cetăţenii români care intrau în posesia permiselor de conducere străine obţinute în mod fraudulos se prezentau la serviciile judeţene ale Direcţiei Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor sau la SPCRPCIV Bucureşti, unde permisele eliberate de autorităţile străine erau preschimbate cu permise de conducere româneşti.

Ulterior, aceste date false stăteau la baza preschimbării permiselor de conducere străine cu permise de conducere româneşti, rezultând un înscris autentic care nu reflecta realitatea, spun procurorii DIICOT.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici