De Ziua Internaţională a Radiologiei, medicul român cu cea mai mare experienţă la nivel european în terapii de embolizare, Dr.Rareş Nechifor: „Radiologia Intervenţională, medicina viitorului, tratează non-chirurgical cele mai grave boli cronice”

  • Pe 8 noiembrie, cu ocazia Zilei Internaţionale a Radiologiei, dr. Rareş Nechifor, medic primar de radiologie intervenţională, subliniază că medicina viitorului, centrată pe pacient, nu pe medic, aşa cum este denumită Radiologia Intervenţională, tratează minim invaziv, non-chirurgical, multe dintre afecţiunile acute sau cronice ale pacienţilor fără complicatii majore sau recidive.
  • În ultimii ani, radiologia, specialitatea paraclinică ce ajută la diagnosticul afecţiunilor, a devenit, prin radiologia intervenţională, o specialitate terapeutică cu o dezvoltare medicală uluitoare în întreaga lume, cu eficienţă dovedită în cele mai multe dintre bolile cu incidenţă mare în rândul populaţiei şi cu beneficii multiple – de confort, recuperare, integritate fizică, emoţională, socială pentru pacient - faţă de chirurgia clasică.
768 afișări
Imaginea articolului De Ziua Internaţională a Radiologiei, medicul român cu cea mai mare experienţă la nivel european în terapii de embolizare, Dr.Rareş Nechifor: „Radiologia Intervenţională, medicina viitorului, tratează non-chirurgical cele mai grave boli cronice”
„Este extraordinar cum tehnologia modernă din Radiologia Intervenţională ne permite să navigăm prin vasele de sânge oriunde în corpul pacientului, să ajungem astfel la organul bolnav şi să-l tratăm. Fără tăieturi, fără anestezie şi fără recuperare prelungită!”, susţine dr. Rareş Nechifor, medicul român cu cea mai mare experienţă la nivel european în terapiile de embolizare. 
 
Experimentată încă din anii 50, cu o dezvoltare însă uluitoare în ultimii 30 de ani, Radiologia Intervenţională a fost recunoscută de curând ca specialitate clinică de sine stătătoare, la egalitate cu celelalte ramuri medicale tradiţionale. Radiologia Intervenţională ofera solutii terapeutice ce completeaza sau inlocuiesc solutiile clasice pentru marea majoritate a specialitatilor medicale si chirurgicale.
 
”Există patru arii importante de acţiune ale Radiologiei Intervenţionale: 1. Neuro-radiologia intervenţională ce se ocupă de tratamentul afecţiunilor cerebrale, în principal a accidentelor vasculare cerebrale si a malformatiilor vasculare; 2. Radiologia Intervenţională vasculară prin care o multitudine de afecţiuni pot fi tratate endovascular, prin interiorul vaselor de sânge: arteriopatia periferică, trombozele venoase profunde, fibromul, adenomioza uterina, varicele pelvine, sarcina ectopică, adenomul de prostată, varicocelul, hemoroizii, hemoragiile fie că sunt acute sau cronice etc. 3. Radiologia Intervenţională Oncologică, cu o dezvoltate uriaşă, tratează eficient o serie de cancere, permite eliberarea citostaticului exact în interiorul tumorii, fără ca restul organismului să fie supus acţiunii lui severe. 4. Radiologia Intervenţională non-vasculară face posibil ca de la nivelul pielii, cu ajutorul unor ace sub ghidaj imagistic, sa tratam afectiunile diferitelor organe: herniile de disc, tasarile vertebrale, diferite abcese şi colecţii, putem să facem puncţii si biopsii, putem să ajungem non-chirurgical in cele mai multe parti din corpul uman”, semnalează dr. Rareş Nechifor, unul dintre pionierii radiologiei intervenţionale din România, cu peste 10 000 de intervenţii realizate şi membru fondator al Societăţii Române de Neuroradiologie şi Radiologie Intervenţională din România (2009).
 
La mai bine de 20 de ani de la pacientul 1 în Radiologia Intervenţională din România, astăzi aproximativ 3500 de pacienţi primesc anual în ţară servicii de Radiologie Intervenţională. Sunt 20-25 de medici radiologi intervenţionişti ce încearcă să asigure o acoperire naţională pentru aceste intervenţii prin centre specializate dotate cu angiografe şi aparatură specifica în toată ţara – Bucureşti, Târgu Mureş, Timişoara, Cluj, Iaşi, Brasov, Constanţa, Mioveni, Piteşti, Craiova, Suceava etc. Societatea Română de Neuro-radiologie şi Radiologie Intervenţională coordonează activitatea, iar Programul Naţional de Radiologie Intervenţională încearcă să o finanţeze, să ofere suport pentru aceste proceduri. În ultimii ani, a fost conceput şi Atestatul de Radiolog Intervenţionist prin care este reglementat modul prin care medicilor li se recunoaşte pregătirea profesională.
 
”S-au făcut paşi mari, însă este necesară o schimbare de mentalitate, de percepţie, de adaptare a sistemului medical la noile oportunităţi, la noile soluţii existente. Radiologia Intervenţională aduce o economie importanta si un comfort atat în sistemul medical, cat şi în viaţa pacientului prin faptul că înlocuieşte o intervenţie chirurgicală mai amplă, mai scumpă, cu spitalizare prelungită şi cu nişte complicaţii şi riscuri cu o procedură minim invazivă cu spitalizare scurtă (o zi) şi recuperare rapidă. În România, ar trebui să fie de 10 ori mai mulţi medici radiologi intervenţionişti, iar peste 100 000 de proceduri de Radiologie Intervenţională ar trebui oferite anual la noi în ţară pacienţilor, ceea ce s-ar putea traduce în 100 000 de intervenţii chirurgicale ce nu ar mai fi necesare, 400 000 de zile de spitalizare economisite, 10 000 de complicatii majore evitate, si poate 1000 de vieti salvate!”, subliniază dr. Rareş Nechifor, radiolog interventioniost cu peste 20 de ani de experienţă, un reper profesional internaţional şi formator a peste 300 de radiologi intervenţionişti din 27 de ţări ale lumii.
 
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici