AFOR: Jumătate dintre români consideră calitatea internetului cel mult medie în oraşele mici

Jumătate dintre români consideră calitatea internetului cel mult medie în oraşele mici şi zonele rurale, iar 72% cred că o localitate ar trebui să compenseze prin propria reţea de fibră optică, se arată întrr-un studiu realizat pentru Asociaţia Română de Fibră Optică (AFOR).

131 afișări
Imaginea articolului AFOR: Jumătate dintre români consideră calitatea internetului cel mult medie în oraşele mici

AFOR: Jumătate dintre români consideră calitatea internetului cel mult medie în oraşele mici

„Contextul pandemic îi determină pe români să fie tot mai atenţi la conectivitate şi uşurinţa de a comunica şi accesa servicii elementare online, indiferent de locul în care se află. Tocmai de aceea, studiul nostru ne confirmă că accesul la Internet ar trebui să facă parte dintr-un pachet de servicii esenţiale minime, necesare oricărei comunităţi, cum sunt apa, canalizarea sau salubritatea – iar nu mai puţin de 78% dintre români susţin această nevoie. Iar cea mai eficientă soluţie, identificată aproape unanim – 94,2% - este reţeaua subterană de fibră optică, protejată de intemperii sau condiţii meteo extreme”, a declarat Sorin Bogdan, preşedintele AFOR.

Sondajul comandat de Connexion Group arată că şcoala online, activitate cu o importanţă esenţială pe parcursul ultimului an, este pentru peste 55% dintre români una dintre nevoile minime pe care ar trebui să le acopere Internetul, indiferent de zonă, mediu rural sau urban. Şase din zece respondenţi plasează browsing-ul sau navigaţia online printre minimul necesar de a fi acoperit, 58% doresc şi WiFi gratuit, iar patru din zece consideră esenţiale streaming-ul şi apelurile video. Sănătatea devine o necesitate conştientizată de tot mai mulţi români, 31% dintre aceştia optând pentru telemedicină între nevoile de bază de ar trebui acoperite de conectivitatea online.

Conform studiului, 56% dintre români s-ar reloca în regim work-from-home sau pentru a porni un nou proiect profesional în localităţi mici sau în mediul rural, dacă ar avea un pachet minim garantat de conectivitate.

„55% dintre respondenţi ar sprijini o comunitate a unui mic oraş, comună sau sat să atragă şi să îşi dezvolte propria reţea de fibră optică. Mai mult decât atât, 46% dintre români ar fi dispuşi să plătească 100 euro pentru a-şi racorda casa sau apartamentul la o reţea comunitară de fibră optică subterană. De altfel, aproape două treimi – 64% - din respondenţi sunt de părere că dacă un oraş mic, o comună sau un sat ar avea propria reţea de fibră optică, şi intervenţiile şi suportul tehnic ar fi mai rapide şi mai eficiente”, se arată într-un comunicat al AFOR.

Indiferent de locul din ţară în care se află, românii preferă să se conecteze online într-o proporţie covârşitoare prin WiFi – 59%. A doua opţiune preferată, la distanţă considerabilă faţă de WiFi, este conexiunea printr-o priză de fibră optică, legată apoi la un router – 26,6%, iar podiumul este completat de o priză de fibră optică la intrare şi apoi prize de fibră optică în fiecare cameră, pentru o casă complet conectată – 6,7%.

Sondajul a fost făcut pe un eşantion reprezentativ naţional de 1.155 respondenţi. 52,5% dintre respondenţi sunt bărbaţi, 87,7% locuiesc în mediul urban, iar ca repartizare geografică, 47,3% sunt din Muntenia, 29,8% din Transilvania, 18,5% din Moldova şi 4,4% din Dobrogea.

Asociaţia de Fibră Optică din România este o asociaţie profesională care are ca membri companii ce desfăşoară activităţi axate pe fibra optică - operatori, producători de cabluri, accesorii şi echipamente pentru transmisiunile prin fibră optică, proiectanţi, consultanţi, furnizori de servicii, dezvoltatori, operatori de infrastructură de fibră optică, profesori, asistenţi universitari si alţi specialişti care activează in acest domeniu.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici