NASA: Sonda Parker, cel mai rapid obiect creat de om, s-a apropiat de Soare

  • Sonda Parker creată de NASA a devenit cel mai rapid obiect creat de om
  • Parker a depăşit viteza de 530.000 de kilometri pe oră
  • Sonda s-a apropiat la 10,4 milioane de kilometri de Soare
1694 afișări
Imaginea articolului NASA: Sonda Parker, cel mai rapid obiect creat de om, s-a apropiat de Soare

NASA: Sonda Parker

O sondă creată de NASA a devenit cel mai rapid obiect creat de om şi s-a apropiat mai mult ca oricând de Soare, la 10 milioane de kilometri. Iar acum se pregăteşte să se întoarcă pe Pământ.

Sonda Parker a stabilit recordul de viteză pentru un obiect creat de om: a prins 530 de mii de kilometri pe oră. Pe 29 aprilie a transmis informaţii către centrul Johns Hopkins din Maryland prin care au fost determinate aceste reuşite. Parker colectează date despre mediu şi despre vânturile solare, iar mâine va începe călătoria înapoi spre Pământ, cu datele adunate. 
 
„Pentru a înţelege fizica din spate, trebuie să mergem acolo şi să facem măsurători şi asta e misiunea pe care o are sonda Parker. Primele trei întâlniri pe care le-a avut sonda Parker până acum au fost spectaculoase. Putem vedea structura magnetică a coroanei, ceea ce este foarte important. Ne spune de unde vin vânturile solare. Vedem o activitate impulsivă, chestii mari din ceea ce numit jeturi despre care credem că sunt legate de originea vânturilor solare”, spune Stuart Bale, profesor la Universitatea Berkeley.
 
Sonda Parker a costat 1,5 miliarde de dolari şi este prima creată de NASA care a primit numele unei persoane reale. De la fizicianul Eugene Newman Parker, profesor emerit la Universitatea din Chicago. Primul obstacol al cercetătorilor înainte de lansare: cum facem să nu se topească? Ei bine, aceasta are în partea din faţă un scut protector care blochează căldura, astfel încât restul sondei să fie în siguranţă. În plus, sonda este inteligentă.
 
„Suntem prea departe să o manevrăm cu un joystick, aşa că practic trebuie să simtă mereu dacă scutul pentru căldură este în poziţia bună şi să se corecteze de una singură dacă nu se întâmplă asta. Există ceea ce numim senzori de membrană solară care ies în exterior de la marginea umbrei. Dacă aceşti senzori sunt luminaţi, sonda ştie: Nu e bine, merg în direcţia greşită, şi se poate îndrepta”, explică Betsy Congdon, inginer şef Parker Solar Probe.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici