Comisia Europeană propune o identitate digitală fiabilă şi sigură pentru toţi europenii

Comisia a propus, joi, cadrul pentru identitatea digitală europeană, de care vor putea beneficia toţi cetăţenii europeni, a rezidenţilor şi a întreprinderilor din UE.

992 afișări
Imaginea articolului Comisia Europeană propune o identitate digitală fiabilă şi sigură pentru toţi europenii

Comisia Europeană propune o identitate digitală fiabilă şi sigură pentru toţi europenii

Cu un clic pe telefon, cetăţenii îşi vor putea dovedi identitatea şi vor putea partaja documente electronice din portofelele lor de identitate digitală europeană, arată un comunicat al Comisiei.

Cetăţenii vor putea accesa servicii online pe baza identificării lor digitale naţionale, care va fi recunoscută în întreaga Europă. Marile platforme vor trebui să accepte, la cererea utilizatorului, utilizarea portofelelor de identitate digitală europeană, de exemplu pentru a-şi dovedi vârsta. Utilizarea portofelului de identitate digitală europeană va rămâne întotdeauna la latitudinea utilizatorului.

Margrethe Vestager, vicepreşedintă executivă pentru o Europă pregătită pentru era digitală, a declarat: „Identitatea digitală europeană ne va permite să facem în orice stat membru lucrurile pe care le facem şi la noi în ţară fără costuri suplimentare şi fără obstacole, indiferent că este vorba de închirierea unui apartament sau de deschiderea unui cont bancar în afara ţării. Vom putea face acest lucru într-un mod sigur şi transparent. Vom decide noi înşine cât de multe informaţii dorim să partajăm despre noi, cu cine şi în ce scop. Aceasta este o ocazie unică de a experimenta cu toţii ce înseamnă să trăim în Europa şi să fim europeni.”

Comisarul pentru piaţa internă, Thierry Breton, a declarat: „Cetăţenii UE aşteaptă nu numai un nivel ridicat de securitate, ci şi facilitate, atunci când interacţionează cu administraţiile naţionale, de exemplu pentru depunerea declaraţiei fiscale, sau pentru înscrierea la o universitate europeană unde trebuie să se identifice în mod oficial. Portofelele de identitate digitală europeană le oferă acestora o nouă posibilitate de a stoca şi utiliza date pentru diverse tipuri de servicii, de la efectuarea check-in-ului într-un aeroport până la închirierea unui autoturism. Consumatorilor li se oferă astfel posibilitatea de a alege, de a face o alegere europeană. Întreprinderile noastre europene, mari şi mici, vor beneficia la rândul lor de identitatea digitală şi vor putea oferi o gamă largă de noi servicii, având în vedere că propunerea oferă o soluţie pentru servicii de identificare fiabile şi sigure.”

În temeiul noului regulament, statele membre le vor oferi cetăţenilor şi întreprinderilor portofele digitale care vor fi în măsură să le conecteze identităţile digitale naţionale cu dovada altor atribute personale (de exemplu, permis de conducere, diplome, cont bancar). Aceste portofele pot fi furnizate de autorităţi publice sau de entităţi private, cu condiţia să fie recunoscute de statul membru.

Noile portofele de identitate digitală europeană le vor permite tuturor europenilor să acceseze servicii online fără a fi nevoiţi să utilizeze metode private de identificare sau să partajeze în mod inutil date cu caracter personal. Cu această soluţie, europenii au controlul deplin asupra datelor pe care le partajează.

Identitatea digitală europeană va fi la dispoziţia oricărei persoane care doreşte să o utilizeze: orice cetăţean european, rezident sau întreprindere din Uniune care va dori să utilizeze identitatea digitală europeană va fi în măsură să facă acest lucru. Portofelele de identitate digitală europeană vor fi utilizabile pe scară largă, ca o modalitate de a identifica utilizatorii sau de a dovedi anumite atribute personale, în scopul de a avea acces la servicii digitale publice şi private în întreaga Uniune. Portofelele de identitate digitală europeană le vor permite oamenilor să aleagă ce aspecte ale identităţii, ale datelor şi ale certificatelor partajează cu terţi şi să ţină evidenţa acestor partaje. Controlul de care dispune utilizatorul garantează că vor fi partajate numai informaţiile care trebuie partajate. Pentru ca această iniţiativă să devină realitate cât mai curând posibil, propunerea este însoţită de o recomandare. Comisia invită statele membre să stabilească un set comun de instrumente până în septembrie 2022 şi să demareze imediat lucrările pregătitoare necesare. Acest set de instrumente ar trebui să includă arhitectura tehnică, standardele şi orientările privind bunele practici.

În paralel cu procesul legislativ, Comisia va colabora cu statele membre şi cu sectorul privat pentru aspectele tehnice ale identităţii digitale europene. Prin intermediul programului Europa digitală, Comisia va sprijini punerea în aplicare a cadrului pentru identitatea digitală europeană; multe state membre au prevăzut proiecte pentru punerea în aplicare a unor soluţii de e-guvernare, inclusiv a identităţii digitale europene, în planurile lor naţionale din cadrul Mecanismului de redresare şi rezilienţă.

Busola pentru dimensiunea digitală a Comisiei pentru 2030 stabileşte o serie de obiective şi etape la realizarea cărora va contribui identitatea digitală europeană. De exemplu, până în 2030, toate serviciile publice esenţiale ar trebui să fie disponibile online, toţi cetăţenii vor avea acces la dosarele lor medicale, iar 80 % dintre cetăţeni ar trebui să utilizeze o soluţie de identificare electronică (eID).

Pentru această iniţiativă, Comisia se bazează pe cel mai avansat cadru juridic transfrontalier existent pentru identităţile digitale de încredere, iniţiativa europeană privind identificarea electronică şi serviciile de încredere (Regulamentul eIDAS). Adoptat în 2014, acesta oferă baza pentru procedurile transfrontaliere de identificare electronică, autentificare şi certificare a site-urilor web în cadrul UE. Deja aproximativ 60 % dintre europeni pot beneficia de sistemul actual.

Cu toate acestea, nu există nicio obligaţie ca statele membre să dezvolte o identitate digitală naţională şi să o facă interoperabilă cu cele ale altor state membre, ceea ce duce la discrepanţe mari între ţări. Propunea actuală va aborda aceste deficienţe prin îmbunătăţirea eficacităţii cadrului şi extinderea beneficiilor acestuia la sectorul privat şi la utilizarea mobilă.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici