VIDEO  Echo, robotul care trăieşte în coloniile de pinguini din Antarctica, încercând să le salveze

  • Mii de pinguini imperiali se adună pe gheaţa din Golful Atka din Antarctica, în mare parte fără să ştie că printre ei trăieşte un intrus.
  • Robotul autonom de 1 metru înălţime stă în tăcere în interiorul coloniei, nedesluşit în comparaţie cu oamenii care ies uneori de la o staţie de cercetare din apropiere.
4214 afișări
Imaginea articolului Echo, robotul care trăieşte în coloniile de pinguini din Antarctica, încercând să le salveze

Sursa foto: Twitter

Păsările studiază ocazional ECHO, un vehicul terestru fără pilot şi controlat de la distanţă, deoarece "manifestă curiozitate faţă de tot ceea ce nu cunosc", a declarat Dan Zitterbart, cercetător asociat la Woods Hole Oceanographic Institution din Massachusetts.
 
Pinguinii nu sunt deranjaţi de robot, care acţionează ca o antenă mobilă pentru un observator care monitorizează aproximativ 300 dintre ei în fiecare an, potrivit CNN.
 
La Polul Sud al planetei noastre, pinguinii domnesc suprem şi nu au prădători pe uscat. Însă criza climatică le-ar putea ameninţa însăşi existenţa. Dacă emisiile de gaze cu efect de seră continuă să crească în ritmul actual, ceea ce duce la încălzirea temperaturilor şi la topirea gheţii marine din Antarctica, 98% din populaţia de pinguini imperiali ar putea dispărea până în 2100, potrivit unui studiu publicat anul trecut în revista Global Change Biology.
 
În cadrul studiului, autorii sugerează că pinguinii imperiali ar trebui să fie incluşi pe lista speciilor ameninţate în conformitate cu Legea americană privind speciile pe cale de dispariţie.
 
„Pinguinii împăraţi trăiesc într-un echilibru delicat cu mediul lor, există o zonă "Goldilocks" de gheaţă de mare", a declarat într-un comunicat autorul studiului, Stephanie Jenouvrier, ecologist de păsări marine şi cercetător asociat la Woods Hole Oceanographic Institution. „Dacă este prea puţină gheaţă de mare, puii se pot îneca atunci când gheaţa de mare se sparge mai devreme; dacă este prea multă gheaţă de mare, călătoriile de căutare a hranei devin prea lungi şi mai dificile, iar puii pot muri de foame".
 
Puii trebuie să îşi piardă puful înainte de a le creşte penele impermeabile pe care le folosesc pentru a înota, dar dacă sunt încă acoperiţi de puf atunci când gheaţa se sparge, se vor scufunda.
 
Fiind prădători de top, pinguinii imperiali servesc drept specii santinelă, ceea ce înseamnă că sunt specii ideale pentru a fi studiate într-un ecosistem fluctuant, deoarece pot dezvălui dacă ceva nu este în regulă. Prin studierea acestor păsări, Zitterbart şi echipa sa pot învăţa despre impactul crizei climatice în Antarctica.
 
În mod surprinzător, se ştiu foarte puţine lucruri despre aceşti pinguini, deoarece Antarctica nu este cel mai uşor de accesat de către oamenii de ştiinţă. Deşi este esenţial să aflăm mai multe despre pinguini şi ecosistemul lor, echipa nu a dorit să introducă o amprentă umană dăunătoare într-un mediu deja vulnerabil sau să afecteze negativ colonia.
 
Un test de succes al ECHO din acest an arată deja cum acest lucru ar putea fi posibil.

Succesul ECHO

Robotul acţionează ca o staţie de recepţie, deoarece este dotat cu receptoare wireless, preluând automat datele de la senzorii pinguinilor.
 
Robotul este un supliment la SPOT, sau Observatorul unic de observare şi urmărire a pinguinilor, desfăşurat în 2013. Observatorul este adiacent coloniei şi se află în apropierea staţiei Neumayer III, baza germană de cercetare din Antarctica. Acesta este echipat cu 16 camere care pot capta imagini ale pinguinilor individuali, precum şi ale întregii colonii, pe o suprafaţă care se întinde pe o suprafaţă de 25 de kilometri pătraţi.
 
Cu ECHO, nu pierd şansa de a colecta date atunci când păsările se întorc în colonie pentru a-şi hrăni puii. Şi nu mai trebuie să folosească SPOT pentru a căuta în mulţimea de 20.000 de păsări pentru a le găsi pe cele marcate, deoarece ECHO le detectează automat.
 
Urmărind şi studiind comportamentul pinguinilor de-a lungul timpului, cercetătorii pot observa modul în care aceste animale se adaptează pe măsură ce mediul lor se schimbă din cauza schimbărilor climatice. Microciparea pinguinilor permite echipei să determine unde se duc pinguinii atunci când se scufundă de pe gheaţa de mare în ocean şi să înţeleagă strategiile lor de hrănire. Aceste informaţii pot ajuta la determinarea dimensiunii zonelor marine protejate.
 
În timpul iernii, ECHO poate face parte, în esenţă, din grupul masiv de pinguini care se adună în timp ce încearcă să se protejeze de intemperii. ECHO stă în direcţia vântului şi scanează pinguinii fără a avea nevoie de energie pentru a se mişca sau a se întoarce. În timpul verii, colonia "se relaxează", a spus Zitterbart. Atunci, robotul trebuie să se mişte - deşi foarte încet pentru a nu atrage atenţia pinguinilor. Robotul este dotat cu un sistem lidar, sau de detectare şi teleportare a luminii, astfel încât poate detecta obstacolele în timp ce se deplasează cu colonia.
 
Prima ieşire a ECHO din acest an a fost considerată "anul zero", a spus Zitterbart. Acum că cercetătorii ştiu că robotul este fezabil şi că face parte dintr-un program care a primit finanţare de la National Science Foundation, ei pot aplica lecţiile învăţate.
 
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici