MOXIE, echipamentul care va extrage oxigen pe Marte

  • NASA a trimis un echipament special cu roverul Perseverence
  • MOXIE va extrage oxigen din dioxidul de carbon prezent pe Marte
  • Oxigenul este o componentă importantă a combustibilului pentru rachete
378 afișări
Imaginea articolului MOXIE, echipamentul care va extrage oxigen pe Marte

MOXIE, echipamentul care va extrage oxigen pe Marte

Roverul Perseverence va duce pe Marte un echipament mai special. Se numeşte MOXIE şi va încerca să extragă oxigen din atmosfera planetei.

Asad Aboobaker, inginer de sistem MOXIE: În filmul “Marţianul” era ceva numit oxigenator. Dacă se strică oxigenatorul, o să mă sufoc, dacă se strică recuperatorul de apă o să mor de sete. Aşa că am numit MOXIE, în glumă, oxigenatorul.

Oxigenul nu e necesar numai oamenilor care vor merge pe planeta roşie, ci şi pentru combustibilul rachetelor. Ca să-ţi faci o idee, pentru combustibilul necesar unei misiuni spre Marte se folosesc 200.000 de tone de oxigen şi ar fi de mare ajutor dacă nava nu ar mai trebui să care tot oxigenul necesar expediţiei.

Asad Aboobaker, inginer de sistem MOXIE: Nu vrem doar să trimitem oameni pe Marte, vrem să-i şi aducem înapoi. Unul dintre cele mai importante elemente ale revenirii este lansarea unei rachete de pe suprafaţa planetei, iar oxigenul este una dintre cele mai importante componente ale combustibilului pentru rachete.

Producţia de oxigen pe Marte ar face viitoarele călătorii mai sigure, mai uşoare şi mai ieftine. Va fi totuşi o provocare, pentru că atmosfera marţiană are 1% din grosimea atmosferei terestre şi e compusă în proporţie de 95% din dioxid de carbon. Dacă MOXIE va funcţiona, va trebui construită pe Marte o variantă de câteva sute de ori mai mare.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici