NASA se aşteaptă ca oamenii să trăiască pe Lună în acest deceniu

Oamenii ar putea locui pe Lună pentru perioade lungi de timp în acest deceniu, a declarat un oficial NASA pentru BBC.

1738 afișări
Imaginea articolului NASA se aşteaptă ca oamenii să trăiască pe Lună în acest deceniu

Howard Hu, care conduce programul navei spaţiale lunare Orion pentru agenţie, a declarat că vor fi necesare habitate pentru a sprijini misiunile ştiinţifice.

El a declarat că lansarea de miercuri a rachetei Artemis, care transportă capsula Orion, a fost o "zi istorică pentru zborurile spaţiale umane".

Orion se află în prezent la aproximativ 134.000 km de Lună.

Racheta Artemis a decolat de la Centrul Spaţial Kennedy, ca parte a misiunii NASA de a duce astronauţii înapoi pe satelitul Pământului.

În vârful rachetei se află capsula Orion care, pentru această primă misiune, nu are echipaj, dar este echipată cu manechine care vor înregistra impactul zborului asupra corpului uman.

Zborul de miercuri a urmat după două încercări anterioare de lansare, în august şi septembrie, care au fost anulate din cauza unor probleme tehnice.

Hu a explicat că, dacă actualul zbor Artemis va avea succes, atunci următorul va fi cu echipaj, urmat de un al treilea în care astronauţii vor asoliza pe Lună pentru prima dată de la Apollo 17, în urmă cu 50 de ani, în decembrie 1972.

Misiunea actuală se desfăşoară bine, a declarat el pentru BBC, toate sistemele funcţionând, iar echipa de misiune se pregăteşte pentru următoarea aprindere a motoarelor Orion luni la prânz, pentru a plasa nava spaţială pe o orbită îndepărtată de Lună.

Una dintre cele mai critice faze ale misiunii Artemis I este aducerea în siguranţă a modulului Orion înapoi pe Pământ. Acesta va reintra în atmosfera planetei la 38.000 km/h, adică de 32 de ori viteza sunetului, iar scutul de pe partea inferioară va fi supus unor temperaturi care se apropie de 3.000de grade Celsius.

Odată ce siguranţa componentelor şi sistemelor Artemis va fi testată şi dovedită, Hu a declarat că planul este ca oamenii să trăiască pe Lună "în acest deceniu".

El a adăugat că o mare parte din motivul întoarcerii pe Lună este acela de a descoperi dacă există apă la polul sudic al satelitului, deoarece aceasta ar putea fi transformată pentru a furniza combustibil pentru navele care merg mai departe în spaţiu - spre Marte, de exemplu.

"Vom trimite oameni pe suparafaţa Lunii, care vor trăi pe această acolo şi vor face ceretări ştiinţifice", a spus Hu.

"Va fi într-adevăr foarte important pentru noi să aflăm cum este dincolo de orbita Pământului şi apoi să facem un pas mare când vom merge pe Marte. Iar misiunile Artemis ne permit să avem o platformă sustenabilă şi un sistem de transport care ne permite să învăţăm cum să operăm în acel mediu spaţial îndepărtat".

Capsula Orion trebuie să se întoarcă pe Pământ pe 11 decembrie.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici