O ţară europeană interzice platformelor Facebook şi Instagram să urmărească activitatea online a utilizatorilor pentru reclame personalizate

În curând, în Norvegia, giganţilor social media Facebook şi Instagram li se va interzice temporar să urmărească activitatea online a utilizatorilor pentru publicitate.

1160 afișări
Imaginea articolului O ţară europeană interzice platformelor Facebook şi Instagram să urmărească activitatea online a utilizatorilor pentru reclame personalizate

Sursa foto: Hepta/Mediafax Foto

Autoritatea norvegiană pentru protecţia datelor a ordonat firmei americane de tehnologie Meta, compania mamă a Facebook şi Instagram, să nu mai afişeze utilizatorilor din Norvegia reclame personalizate pe baza activităţii lor online şi a locaţiilor estimate. Interdicţia intră în vigoare din luna august, potrivit POLITICO.

Practica publicitară a Meta pe Facebook şi Instagram implică în prezent "prelucrarea de date personale private şi sensibile prin operaţiuni de monitorizare şi profilare foarte opace şi intruzive", a scris agenţia norvegiană Datatilsynet.

Interdicţia privind aşa-numita publicitate comportamentală va dura trei luni, începând cu 4 august. Facebook şi Instagram vor putea să le arate oamenilor reclame personalizate, dar numai pe baza informaţiilor oferite de utilizatori în secţiunea "despre" din profilurile lor.

Meta se va confrunta cu amenzi zilnice de 1 milion de coroane norvegiene (89.500 de euro) dacă nu se conformează ordinului.

Interdicţia temporară ar putea fi ridicată dacă Meta găseşte o modalitate de a prelucra în mod legal datele cu caracter personal şi de a le oferi utilizatorilor dreptul de a renunţa la publicitatea direcţionată bazată pe urmărire, se arată în ordin. 

Restricţia vine după ce, la 4 iulie, Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a decis că Meta a colectat în mod ilegal datele oamenilor fără consimţământul lor explicit şi pe baza "interesului legitim" al firmei.

Autoritatea norvegiană de reglementare este prima autoritate europeană de protecţie a vieţii private care restricţionează drastic activitatea Meta bazată pe date, în urma hotărârii instanţei supreme a UE.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici