Parteneriatul dintre Apple şi OpenAI ridică întrebări legate de confidenţialitatea datelor şi de concurenţă

  • Noul parteneriat dintre Apple şi OpenAI, care vizează integrarea ChatGPT în sistemele de operare iOS, asistentul virtual şi instrumentele de scriere ale Apple, ridică întrebări importante privind concurenţa şi confidenţialitatea.
  • OpenAI se află deja sub lupa UE, a Marii Britanii şi a SUA pentru parteneriatul său cu Microsoft.
Urmărește
110 afișări
Imaginea articolului Parteneriatul dintre Apple şi OpenAI ridică întrebări legate de confidenţialitatea datelor şi de concurenţă

Parteneriatul dintre Apple şi OpenAI ridică întrebări legate de confidenţialitatea datelor şi de concurenţă

Câţiva experţi au declarat pentru Euractiv că integrarea ChatGPT în dispozitivele produse de compania Apple generează întrebări cu privire la securitatea datelor şi de concurenţă. Parteneriate similare se află deja sub lupa microscopului şi s-ar putea confrunta cu investigaţii oficiale antitrust.

Integrarea ChatGPT de către Apple ar putea contribui la examinarea reglementărilor privind concurenţa, inclusiv riscul de coluziune între concurenţii care împart parteneriate cu aceeaşi firmă de inteligenţă artificială, scrie Euractiv.

Pe de altă parte, există îngrijorări cu privire la impactul asupra accesului la aplicaţiile terţilor şi asupra confidenţialităţii utilizatorilor, precum şi la trecerea procesării de la modelele bazate pe dispozitiv la cele bazate pe cloud, ceea ce determină o examinare în temeiul Legii privind pieţele digitale şi al legilor privind protecţia datelor din UE.

Preocupări legate de concurenţă

Autorităţile de reglementare ar putea examina potenţialul comportament anticoncurenţial prin prisma legislaţiei antitrust sau a Legii privind pieţele digitale (DMA) a UE.

OpenAI se află deja sub lupa UE, a Marii Britanii şi a SUA pentru parteneriatul său cu Microsoft. Alte parteneriate similare, cum ar fi cel dintre Amazon şi Anthropic, se află într-o poziţie similar, potrivit Euractiv.

În plus, şi Apple s-ar putea confrunta cu o serie de acuzaţii din partea UE privind concurenţa.

Confidenţialitatea datelor

În declaraţia sa, Apple a precizat că integrarea nu va compromite confidenţialitatea utilizatorilor Apple OS. OpenAI nu stochează cererile utilizatorilor, iar „adresele IP ale utilizatorilor sunt ascunse", a precizat firma.

Cele două firme au pus accentul pe consimţământ în anunţuri, spunând că „utilizatorii Apple sunt întrebaţi înainte ca orice întrebare să fie trimisă către ChatGPT, împreună cu orice document sau fotografie, iar Siri prezintă apoi direct răspunsul".

Ce rol va juca OpenAI în integrarea ChatGPT în sistemele iOS

ChatGPT va fi integrat în sistemele de operare Apple pentru iPhone, iPad şi computere Mac în cursul acestui an. Utilizatorii „vor putea utiliza ChatGPT gratuit, fără a crea un cont", a declarat Craig Federsghini, vicepreşedinte senior al departamentului de inginerie software al Apple.

Siri, asistentul virtual al Apple, va putea accesa ChatGPT, precum şi mesajele şi e-mailurile utilizatorilor, pentru a oferi răspunsuri mai precise şi mai contextuale, a precizat compania.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici