Primii roboţi vii din lume se pot reproduce printr-o formă complet nouă, diferită de orice animal sau plantă. Cercetător: „Am fost uimit de asta”

  • Oamenii de ştiinţă americani care au creat primii "roboţi vii" spun că aceştia se pot reproduce
  • Formaţi din celulele stem ale broaştei africane de la care îşi ia numele, xenoboţii au o lăţime mai mică de un milimetru
  • Xenoboţii folosesc reproducerea cinetică – proces care are loc la nivel molecular
7487 afișări
Imaginea articolului Primii roboţi vii din lume se pot reproduce printr-o formă complet nouă, diferită de orice animal sau plantă. Cercetător: „Am fost uimit de asta”

Sursă: Doug Blackiston, Tufts University

Oamenii de ştiinţă americani care au creat primii "roboţi vii" spun că formele de viaţă, cunoscute sub numele de xenoboţi, se pot reproduce acum – şi într-un mod care nu este văzut la plante şi animale, relatează CNN.

Formaţi din celulele stem ale broaştei africane cu gheare (Xenopus laevis) de la care îşi ia numele, xenoboţii au o lăţime mai mică de un milimetru. Au fost prezentaţi pentru prima dată în 2020, după ce experimentele au arătat că se pot mişca, lucra împreună în grupuri şi se pot autovindeca.

Acum, oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Vermont, Universitatea Tufts şi Institutul Wyss de la Universitatea Harvard au spus că au descoperit o formă complet nouă de reproducere biologică, diferită de orice animal sau plantă cunoscut ştiinţei.

„Am fost uimit de asta”, spune Michael Levin, profesor de biologie şi director al Allen Discovery Center de la Universitatea Tufts, care a fost co-autor principal al noii cercetări.

Au descoperit că xenoboţii, care au fost iniţial în formă de sferă şi făcuţi din aproximativ 3.000 de celule, s-ar putea replica. Dar s-a întâmplat rar şi numai în circumstanţe specifice. Xenoboţii au folosit „replicarea cinetică” - un proces despre care se ştie că are loc la nivel molecular, dar nu a fost niciodată observat până acum la scara celulelor sau a organismelor întregi, spune Josh Bongard, profesor de informatică şi robotică.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici