VIDEO  Programul spaţial japonez a dat greş: lansarea rachete H3 a eşuat. O lansare costă 50 de milioane de dolari

Agenţia spaţială japoneză a distrus intenţionat o nouă rachetă H3, după ce aprinderea celei de-a doua faze a lansării a eşuat.

386 afișări
Imaginea articolului Programul spaţial japonez a dat greş: lansarea rachete H3 a eşuat. O lansare costă 50 de milioane de dolari

Programul spaţial japonez a dat greş: lansarea rachete H3 a eşuat

La trei săptămâni după o lansare întreruptă din cauza unei erori, eşecul lansării H3 s-a dovedit a fi încă un obstacol serios pentru programul spaţial al Japoniei.

Racheta transporta un satelit avansat de observare a Pământului, însărcinat în principal cu observarea Pământului şi colectarea de date pentru cartografierea în caz de dezastre, precum şi un senzor experimental în infraroşu dezvoltat de Ministerul Apărării capabil să monitorizeze activitatea militară, inclusiv lansările de rachete.

Racheta H3, după decolare, a plutit pe cer lângă Centrul Spaţial Tanegashima din sudul Japoniei. Aa urmat traiectoria planificată, iar în a doua etapă s-a desprins conform aşteptărilor, însă aprinderea a eşuat.

Program de peste un miliard

Japonia a distrus o nouă rachetă cu rază medie după ce motorul din a doua etapă a vehiculului nu s-a aprins. Tehnicienii au optat pentru comanda de autodistrugere a rachetei H3, aruncând-o în aer după ce motorul s-a defectat la câteva minute de la decolare. O lovitură dură pentru Jaxa, agenţia naţională aerospaţială, care luna trecută nu reuşise deja o primă încercare de lansare cu racheta care nici măcar nu reuşise să decoleze.

H3, conceput ca un succesor al lui H-2A, este prima rachetă cu rază medie proiectată de Japonia în treizeci de ani, deşi este considerată o alternativă economică la Space X Falcon 9 de la Elon Musk, având în vedere utilizarea imprimantelor 3D pentru realizarea unor piese ale motorului, programul de realizare a acestuia a costat peste 1,3 miliarde de euro, cu un cost mediu de 50 de milioane de dolari pe lansare (aproximativ 46 de milioane de euro).

Scopul misiunii de astăzi ar fi fost lansarea H3 în spaţiu purtând un satelit de monitorizare, dar inginerii au observat rapid o „viteză redusă” în a doua fază a lansării. Ministrul japonez al Ştiinţei, Keiko Nagaoka, a declarat că autorităţile vor investiga cauza eşecului şi şi-a cerut scuze pentru „nerespectarea aşteptărilor publicului şi ale părţilor afiliate” şi a descris incidentul ca fiind „extrem de regretabil”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici