Proiectul „Sindromul Kessler”. Un grup de elevi români a obţinut premiul II la nivel mondial, pentru colectarea gunoaielor spaţiale

  • Elevi de clasa a zecea din Constanţa au fost premiaţi la concursul National Space Society Settlement
  • Colectarea gunoaielor spaţiale este o problemă actuală pe care elevii au abordat-o
  • Proiectul se numeşte Sindromul Kessler şi a fost realizat în şase luni de zile
763 afișări
Imaginea articolului Proiectul „Sindromul Kessler”. Un grup de elevi români a obţinut premiul II la nivel mondial, pentru colectarea gunoaielor spaţiale

Doisperezece elevi din Constanţa au câştigat premiul doi la concursul National Space Society Settlement, la secţiunea Large group dedicată clasei a zecea.

În total, 22 de ţări din lume au participat la acest concurs care are ca temă principală construirea unei staţii spaţiale permanente.

Adrian Nicolescu este profesor de fizică la Colegiul Naţional Mircea cel Bătrân din Constanţa şi, de cincisprezece ani, participă alături de elevi la acest concurs câştigând numeroase premii. 

„Ideea a pornit de la elevi”, spune Adrian Nicolescu. „După ce s-au organizat şi şi-au făcut un plan de bătaie m-au contactat cu rugămintea de a-i coordona, bazându-se pe experienţa mea în coordonarea corespunzătoare a acestui concurs”, adaugă el.

Vladimir Petrescu este unul din cei doisprezece premianţi. Vlad, ca şi colegii lui de echipă, este elev în clasa a zecea. El participă pentru a doua oară la acest concurs, dar este pentru prima dată când ajunge pe podium. Pasionat de fizică şi astronomie, Vlad visează să studieze ingineria la universităţile de prestigiu din America.

„Dacă tot avem infrastructura pentru a livra un satelit pe orbită, ne-am gândit că am putea să-i luăm şi pe cei stricaţi şi să-i reciclăm şi astfel să facem spaţiul lor mai sigur şi lansările mult mai uşoare. Este sindromul Kessler care spune că la un moment dat vor fi aşa de multe gunoaie încât o ciocnire între două gunoaie sau între un gunoi şi o navă va fi de 100 % şi atunci lansarea va fi imposibilă, adică este o problemă destul de actuală”, spune Vladimir Petrescu, participant la concurs.

Elevii constănţeni au avut la dispoziţie şase luni de zile să realizeze proiectul  Kessler, ce are ca scop curăţarea deşeurilor spaţiale localizate pe orbita Pământului.

Colectarea deşeurilor este realizată cu ajutorul unor drone trimise de pe staţia ce orbitează Pământul. Deşeurile sunt ulterior folosite pentru construirea unor noi sateliţi sau pentru mentenanţa celor existenţi.

„Noi nu credeam că nu o să mai luăm niciun premiu, dacă nu am luat premiul I. Fiind un concurs recunoscut internaţional, certificatul de participare şi, mai mult, premiul pe care l-am obţinut ne va ajuta să intrăm mai uşor la diferite universităţi din Europa şi din lume”, consideră Riana Mazilu, participant.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici