Statele Unite s-au întors pe Lună după jumătate de secol. Un modul privat a aselenizat cu succes

Un modul al unei companii cu sediul în Houston a aselenizat joi pe Lună, devenind astfel prima navă spaţială privată care a ajuns intactă pe suprafaţa lunară.

907 afișări
Imaginea articolului Statele Unite s-au întors pe Lună după jumătate de secol. Un modul privat a aselenizat cu succes

Modulul companiei Intuitive Machines, poreclit Odysseus, a ajuns pe Lună joi, la ora 18:23, ora Coastei de Est a SUA. După o scurtă problemă tehnică, controlorii de zbor au obţinut un semnal şi au confirmat că Odysseus este în poziţie verticală şi a început să trimită date. A fost pentru prima dată când o navă spaţială de producţie americană a ajuns întreagă pe Lună din 1972, când NASA desfăşura programul Apollo.

Succesul pune capăt unui şir de eşecuri ale unor grupuri private care încercau să aselenizeze pe Lună şi este de bun augur pentru obiectivul Intuitive de a crea o afacere care să transporte acolo încărcături pentru experimente, scrie Bloomberg.

Specialiştii speră că aselenizarea modulului va permite o privire de aproape asupra regiunii polului sudic al Lunii şi va oferi noi informaţii pentru NASA, care îşi propune să readucă oamenii pe suprafaţa lunară.

"Astăzi, pentru prima dată în mai mult de jumătate de secol, SUA s-au întors pe Lună", a declarat Bill Nelson, administratorul NASA, în cadrul unei transmisiuni pe internet. "Astăzi este o zi care arată puterea şi promisiunea parteneriatelor comerciale ale NASA".

Din 2019, alte trei entităţi din sectorul privat au încercat fără succes să plaseze fără probleme module de aselenizare pe Lună. În ianuarie, o companie numită Astrobotic a fost nevoită să renunţe la aselenizarea vehiculului său după un incident cu motorul în spaţiu.

Intuitive Machines şi Astrobotic sunt susţinute de NASA, care doreşte să continue explorarea Lunii în cadrul programului Artemis. Obiectivul agenţiei spaţiale americane este de a dezvolta o prezenţă durabilă pe şi în jurul Lunii, pentru a învăţa cum să trăim în alte lumi.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici